Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Dramatická akcia: Česi uviazli v Alpách, pokus o záchranu zlyháva
Zdielať na

Dramatická akcia: Česi uviazli v Alpách, pokus o záchranu zlyháva

INNSBRUCK / Dvojica horolezcov z Českej republiky v nedeľu 4. januára uviazla na vrchu Grossglockner v rakúskych Alpách. Záchranné práce pokračujú.

​Dvaja horolezci zavolali v nedeľu okolo ôsmej hodiny večer núdzovú linku po tom, čo sa zranili počas výstupu na najvyšší vrch Rakúska. Úraz im spôsobil padajúci kameň zo skaly. Ako informovali rakúske médiá, muži majú 25 a 39 rokov. "Záchranné zložky zostavili tím, v ktorom pomáhala nie len horská záchranná služba, ale aj polícia a záchranársky vrtuľník. Ten sa k nim však nedostal kvôli silnému vetru," uviedla rakúska policajná hovorkyňa Waltraud Dullnigg. 

Podarilo sa im uchýliť do bivaku v nadmorskej výške asi 3200 metrov. Portál Kronen Zeitung uviedol, že ďalší pokus o záchranu zlyhal aj pondelok ráno. 

Tretí pokus záchranných zložiek prišiel o pätnástej hodine poobede. "Pokúsili sme sa k nim dostať vrtuľníkom, ale ešte je stále príliš silný vietor. Obaja horolezci musia prečkať noc v bivaku. V utorok 6. februára okolo siedmej ráno k nim buď priletíme alebo pôjdeme hore peši," doplnil veliteľ záchrannej služby v Heiligenblut Nicolaus Brandstätter. Aj ďalšiu noc tak budú musieť horolezci stráviť v bivaku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy