Skoro jasno
22°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Zbrojovky nestíhajú: Vojaci musia šetriť muníciou
Zdielať na

Zbrojovky nestíhajú: Vojaci musia šetriť muníciou

SNINA / Situácia na ukrajinskom fronte je mimoriadne zložitá - vojaci začínajú šetriť muníciou. Kým na začiatku vojny vypálili na ruské pozície 20-tisíc rán denne, v súčasnosti je to iba dvetisíc. A navyše - dodávky nábojov z Európskej únie meškajú. Zbrojovky mali do konca marca vyrobiť pre Ukrajinu milión kusov munície, no aktuálne je hotová iba polovica. Pritom sa čoraz viac skloňuje pripravovaná jarná ofenzíva Rusov.

​Nemôžeme sa brániť holými rukami - hovoria Ukrajinci, ktorí čelia nerovnému nepriateľovi už druhý rok. "Keď na náš letia rakety, aké sa nedajú zostreliť, tak poviete - veď nedávajme Ukrajine zbrane, nech sa bránia rukami. To je nenormálne," povedala obyvateľka Ukrajiny. Situácia na ukrajinskom fronte je pritom veľmi zložitá a vojaci musia muníciou šetriť. Meškať bude aj sľúbené množstvo nábojov z Európskej únie. Tá mala Ukrajine dodať do konca marca milión kusov munície, no zatiaľ sa podarilo vyrobiť iba polovicu. Navyše sa očakáva jarná ofenzíva Rusov.

"Rusi koncentrujú vojská, podľa ich vyjadrení majú už 600-tisíc vojakov na ukrajinskom bojisku. Toto sa nedá zastaviť holými rukami. Na toto treba dostatočné množstvo munície," priblížil generál vo výslužbe Pavel Macko. "Milión kusov sa nepodarí naplniť do konca marca, lebo ten nábeh bol oneskorený z dôvodu nedostatku surovín aj nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily," informoval europoslanec Ivan Štefanec. Podľa europoslanca by mohol byť tento cieľ splnený do leta tohto roka.

Podľa Macka je zahanbujúce, že takáto silná ekonomika stále nemá riešenia

Aj slovenské zbrojovky navyšujú kapacity. V sninskom závode na výrobu munície do ťažkých pozemných zbraní sa podarilo výrobnú kapacitu takmer strojnásobiť a od začiatku vojny sa takmer dvojnásobne zvýšil aj počet zamestnancov. "Kým ku koncu roka 2022 pracovalo v závode ZVS Snina okolo 80 zamestnancov, v súčasnosti je ich viac ako 150," uviedol riaditeľ marketingu a komunikácie MSM Group Michal Fúrik. 

Nábor zamestnancov pokračuje aj v najbližších mesiacoch. Ide predovšetkým o výrobné pozície ako operátor, či majster výroby. Napriek snahe únie je otázne, ako dlho sa Ukrajina dokáže brániť. "V takom vyspelom svete, kde je tá najmodernejšia technika, kde je všetko si ešte niekto myslí, že nepotrebujeme zbrane? Máme sa brániť božím slovom, modlitbami? Ja tomu nerozumiem," priznala obyvateľka Ukrajiny. 

Podľa Macka je zahanbujúce, že taká silná ekonomika sa nedokáže ani po dvoch rokoch vojny zmobilizovať a nenašli sme tie správne mechanizmy, aby sme rozbehli výrobu na plné obrátky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy