Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Bar zachvátili plamene. Nahnevaný hosť mal vyčíňať s kanistrom benzínu
Zdielať na

Bar zachvátili plamene. Nahnevaný hosť mal vyčíňať s kanistrom benzínu

LIBEREC / Po nočnom požiari reštaurácie v Liberci skončilo v nemocnici 11 z 15 zranených. Utrpeli popáleniny, nadýchali sa škodlivín. U jedného bola potrebná resuscitácia, aktuálne v ohrození života nie je nikto. Štyria sú ale stále v ťažkom stave. Sú intubovaní, povedal v utorok 30. januára novinárom lekársky riaditeľ Krajskej nemocnice Liberec Tomáš Roubíček.

Okolnosti požiaru v bare Black Panthe, ktorý je blízko vlakovej stanice, vyšetruje polícia pre podozrenie zo obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia. Podľa niektorých médií požiar úmyselne založil jeden z návštevníkov. Polícia zatiaľ nikoho neobvinila, vyhlásila ale pátranie po jednom mužovi a o pomoc žiada aj verejnosť. Portál TN CZ uvádza, že podľa svedkov sa mal muž pohádať s obsluhou. Následne sa mal vrátiť s kanitrom benzínu a podnik podpáliť.

V bare v ulici 1. mája začalo horieť v pondelok 29. januára krátko pred 22.00 hod. Zranenia utrpelo 15 ľudí, z toho sedem vážne. "Zo zranených osôb sme 11 previezli do Liberca, dva na popáleninové centrum na pražské Vinohrady a po jednom do nemocníc v Mladej Boleslavi a Hradci Králové," povedal dnes ČTK krajský hovorca záchrannej služby Michael Georgiev.

Medzi pacientami sú aj ťažko zranení

Nemocnica v Liberci kvôli prijatiu väčšieho počtu pacientov aktivovala takzvaný traumatologický plán. "Uvoľnili sme oba urgentné príjmy a aktivovali personál," povedal hovorca nemocnice Václav Řičář. Všetkých 11 zranených zostáva v starostlivosti nemocnice. Roubíček predpokladá, že pacienti s ľahkým zranením zostanú v nemocnici niekoľko dní, ťažšie prípady týždne. "Vážne zranení pacienti majú popáleniny typicky na tvári a na rukách," povedal Roubíček.

Podľa neho zatiaľ nedokážu odhadnúť, či v ich prípade bude potrebná hospitalizácia v nejakom špecializovanom zdravotníckom zariadení. "Podľa toho, akým spôsobom sa bude vyvíjať rozsah popálenín u tých pacientov, tak sa budeme samozrejme dohovárať s popáleninovými klinikami, pretože popáleninové centrum tu u nás v Krajskej nemocnici v Liberci nemáme," dodal.

Hovorkyňa nemocnice v Prahe na Vinohradoch Tereza Romanová potvrdila, že majú dvoch hospitalizovaných po tomto požiari. "Nemáme súhlas so zverejňovaním ďalších informácií," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy