Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prezidentka za veľkou mlákou: Čakali ju ulice plné slovenských vlajok
Zdielať na

Prezidentka za veľkou mlákou: Čakali ju ulice plné slovenských vlajok

Google News Button Sledovať správy

OTTAWA / Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok 29. januára odletela do Kanady a odtiaľ sa presunie do Spojených štátov. V lietadle však nesedela sama. Spolu s množstvom predstaviteľov slovenských firiem tam bol aj redaktor zahraničného spravodajstva Milan Zamboj.

Tisíc rokov dozadu to boli Vikingovia, 500 rokov po nich Kolumbus. No a teraz je rad na nás. Za oceán smerovala naša prezidentka spolu s početnou podnikateľskou delegáciou. Hlava štátu dorazila do lietadla krátko pred plánovaným odletom. Na palube sa pozdravila so všetkými členmi misie, na čele ktorej sa vydala za oceán.

Lietadlo sa po chvíli na to premenilo na obrovský úľ. Predrať sa uličkou bez úhony sa darilo najmä skúseným členom palubného personálu. O možnosť hľadať v Kanade a v Spojených štátoch kontakty bol medzi spoločnosťami veľký záujem. "Prezidentka otvorí dve fóra – slovensko-kanadské v Toronte, a potom v San Franciscu slovensko-americké," upresnil hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Prezidentka sa stretne aj s rodákmi

Dôraz sa pritom kládol najmä na firmy zaoberajúce sa zelenými technológiami, biotechnológiami, či udržateľnou energiou. Mimoriadnou však bola cesta aj pre prezidentský palác. Do Kanady totiž najvyšší ústavný činiteľ nezavítal už viac ako 20 rokov. "Už som videla zábery z Ottawy vyzdobenej slovenskými vlajkami, takže verím, že nielen my sa tešíme, ale že to bude aj naopak," povedala prezidentka. 

Plné ruky práce mali v paláci aj s organizáciou cesty. Za sedem dní totiž delegácia zavíta na štyri miesta. Po Ottawe smeruje do Toronta, následne do San Francisca a do Pittsburghu. No a okrem oficiálnych stretnutí a ekonomických fór naša prezidentka neobíde ani rodákov. "Toto sú dve krajiny, kde žije najviac Slovákov, ľudí so slovenským pôvodom, veľmi sa na nich teším," dodala Zuzana Čaputová.

Do Ottawy lietadlo dorazilo asi po deviatich hodinách letu. No a po príchode do centra kanadskej metropoly môžeme len skonštatovať, že tvrdenia o uliciach plných slovenských vlajok neklamali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy