Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V Maďarsku odvrátili štátny prevrat. Polícia zadržala aj ostré zbrane
Zdielať na

V Maďarsku odvrátili štátny prevrat. Polícia zadržala aj ostré zbrane

BUDAPEŠŤ / Skupina chcela vykonať ozbrojený prevrat v Maďarsku. Všimla si ich však polícia. Pri rozsiahlej akcii, ktorá sa uskutočnila v piatich župách krajiny, zadržali nielen zbrane a dokumenty, ale aj podozrivých. Najstarší mal 88 rokov.

Zneškodnili prípravy ozbrojeného prevratu v krajine. V utorok nadránom v Maďarsku 150 policajtov, prehľadalo 10 lokalít. Zmienku o prípravách zachytili špeciálne policajné jednotky vlani v novembri. Video pučisti zverejnili na sociálnej sieti. "Vyšetrovatelia Národného vyšetrovacieho úradu v Maďarsku identifikovali členov organizácie, na ich zadržanie pripravili rozsiahlu akciu," uviedla Mónika Kész - Varga, policajná hovorkyňa maďarskej polície. 

Deklarovali aj odzbrojenie maďarskej polície

Okrem iného plánovali zatknutie bývalých a súčasných členov vlády a deklarovali odzbrojenie maďarskej polície a pretransformovanie armády. "Zásah vykonávali v spolupráci s Protiteroristickou jednotkou TEK, keďže sa predpokladalo, že vlastnia aj ostré zbrane," doplnila hovorkyňa. Počas prehliadky našli vyšetrovatelia ostré náboje, muníciu, samopaly, plynové a poplašné zbrane, ako aj zbrane s gumovými projektilmi a vzduchové zbrane.

Zhabali aj dokumenty, popierajúce existenciu Maďarska. Zadržali 11 osôb. Osem z nich vypočuli ako podozrivých. Troch mužov - 53-ročného, 68-ročného a 88-ročného, vzali do väzby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy