Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Jeden z najtragickejších požiarov, pri ktorom zomrelo až 8 ľudí, zostane neobjasnený
Zdielať na

Jeden z najtragickejších požiarov, pri ktorom zomrelo až 8 ľudí, zostane neobjasnený

BRNO / Jeden z najhorších požiarov v českej novodobej histórii zostane neobjasnený. Policajtom a hasičom sa nepodarilo zistiť príčinu požiaru ani prípadného vinníka. Pred pol rokom uhorelo v unimobunkách v Brne 8 ľudí.

​Systém buniek začiatkom mája minulého roka zhorel ako papier v priebehu niekoľkých minút. Bohužiaľ, hasiči pri skúmaní trosiek našli 8 mŕtvych ľudí. Ohnivé inferno bolo také silné, že dodnes nie sú všetky obete identifikované. "Na zistení totožnosti posledného muža sa naďalej pracuje. Vec bola prešetrovaná ako prečin všeobecného ohrozenia z nedbalosti. Podľa výsledkov znaleckého posudku zomrelo šesť mužov a dve ženy následkom udusenia splodinami horenia," informoval hovorca polície Pavel Šváb.

Okamžite začalo náročné vyšetrovanie druhého najhoršieho požiaru v Česku za posledných 30 rokov. "Od začiatku boli stanovené štyri vyšetrovacie verzie - technická príčina, úmyselné jednanie, jednanie z nedbalosti a nešťastná náhoda," priblížil Šváb. Technická porucha ako príčina bola čoskoro vylúčená. Systém buniek nebol pripojený na elektrinu, žiadny elektrospotrebič nemohol vzplanúť.

Vyšetrovatelia skúmali možné úmyselné zapálenie niekým, komu pobyt prevažne bezdomovcov mohol vadiť. "Vypočuté bolo veľké množstvo svedkov, boli analyzované kamerové záznamy z okolia miesta činu. Nebolo však zistené nič, čo by podporilo verziu úmyselného založenia požiaru," vysvetlil Šváb. A tak najpravdepodobnejšou verziou je, že požiar vznikol od sviečky, ktorými si obyvatelia svietili. medzi miestnosťami boli závesy, ktoré rýchlo plamene zachvátili. No a pretože sa na noc zabarikádovali kvôli možným nevítaným návštevníkom zvonku, zrejme sa potom nemohli dostať von a uhoreli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy