Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovensko by mohlo zaviesť štvordňový pracovný týždeň. Fico o tom hovoril v Davose
Zdielať na

Slovensko by mohlo zaviesť štvordňový pracovný týždeň. Fico o tom hovoril v Davose

DAVOS / Vraj budeme musieť menej pracovať. Robert Fico to vyhlásil v Davose na svetovom ekonomickom fóre. S nápadom so skráteným pracovným časom súhlasia aj odborári, naopak zamestnávatelia nie. Premiér by zároveň na Slovensko rád prilákal investorov takzvanými zlatými vízami.

Fico vystúpil v panelovej diskusii, ktorá sa venovala očakávaniam trhu práce. Vyhlásil, že by chcel na Slovensku novinku. "Slovensko by vo veľmi krátkom čase mohlo patriť ku krajinám, ktoré ako experiment zavedú štvordňový pracovný týždeň," vyhlásil premiér Robert Fico.

​Premiér poukázal na zmenu postoja podnikov, ktoré to ešte pred pandémiou odmietali. To sa však podľa neho od covidu zmenilo. Za skracovanie sú už dlhšie aj odborári. "Tento trend je už prítomný v mnohých krajinách, v mnohých odvetviach alebo u mnohých zamestnávateľov," uviedla Monika Uhlerová, prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR. 

Opačný názor majú zamestnávatelia

"V priemysle už dnes nevieme obsadiť 70-tisíc pracovných miest. Ak by ľudia chodili do práce len štyri dni, vyžadovalo by to v celej republike desiatky tisíc ďalších zamestnancov, ktorých by sme potrebovali a nevieme a ich nájsť," objasnil Andrej Lasz, generálny sekretár APZD. Nedostatok pracovnej sily ako najväčší problém nášho pracovného trhu spomenul v Davose aj Fico. Na Slovensku chýba približne 100-tisíc pracovníkov a obrovské percento firiem hlási problém.

​Fico zároveň informoval, že sa údajne chystá zákon, ktorý skráti lehoty na vydávanie povolení pre ľudí zo zahraničia. Rád by na Slovensko zároveň prilákal nových investorov. Bohatí ľudia s takýmito úmyslami by mohli dostávať zlaté víza. Analytici však upozorňujú, že krajiny, ktoré to spravili, prilákali aj ľudí, ktorí mali často kriminálne a nie investičné úmysly.

Nakoľko rozumy Roberta Fica v Davose zarezonovali, ťažko povedať. Zúčastnil sa na menej dôležitom paneli spolu s dvoma predstaviteľmi malého afrického štátu Togo. Na druhej strane, uznávaný portál Politico ho zaradil do tuctu špinavcov. Slovenský premiér sa tak ocitol v partii kambodžského a katarského premiéra, azerbajdžanského, argentínskeho alebo rwandského prezidenta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy