Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
689. deň na Ukrajine: Ukrajina mala čeliť ďalšiemu ruskému raketovému útoku
Zdielať na

689. deň na Ukrajine: Ukrajina mala čeliť ďalšiemu ruskému raketovému útoku

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajina dnes ráno čelila ďalšiemu rozsiahlemu útoku zo strany ruských ozbrojených síl. Tie podľa ukrajinskej armády vystrelili 40 rakiet. Osem z nich zničila protivzdušná obrana. Ďalších 20 sa podarilo odviezť od cieľa pomocou nástrojov elektronického boja. Po včerajšej návšteve britského premiéra dnes do Kyjeva zavítal francúzsky minister zahraničia. Jeho ukrajinský náprotivok Kuleba po stretnutí vyhlásil, že sa dohodli na zintenzívnení spolupráce v oblasti obrany.

​Séjourné v Kyjeve: Ukrajina bude naďalej pre Francúzsko prioritou

"Napriek množiacej sa kríze Ukrajina je a zostane prioritou Francúzska," vyhlásil Séjourné, ktorý do Kyjeva pricestoval na svoju prvú zahraničnú cestu od nástupu do funkcie vo štvrtok. "Základné princípy medzinárodného práva a hodnôt Európy, ako aj bezpečnostné záujmy Francúzska sú ohrozené vo vojne na Ukrajine, ktorá už takmer dva roky bojuje proti ruskej invázii," vysvetlil. 

"Rusko dúfa, že Ukrajina a jej zástancovia sa unavia skôr ako ono samo. My však nepoľavíme. Naše odhodlanie zostáva nedotknuté, rovnako ako náš obdiv k odvahe a odolnosti Ukrajincov," dodal šéf francúzskej diplomacie, ktorý rokoval so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom. Kuleba ocenil "dôležitú" návštevu francúzskeho ministra bezprostredne po jeho menovaní, a to napriek ruským úderom na Ukrajinu, na ktorú ruské sily v noci vypálili 40 dronov a rakiet. "Rusko naďalej úmyselne útočí na civilnú infraštruktúru v rozpore s medzinárodným právom," vyhlásil Séjourné.

Ukrajinskí predstavitelia vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského žiadajú dodanie ďalších systémov protivzdušnej obrany v čase, keď Rusko posilňuje svoje zásoby zbraní a obnovuje vzdušné útoky. Séjourné v tejto súvislosti uviedol, že Francúzsko poskytlo Ukrajine delostrelectvo aj zbrane PVO. "Vstupujeme do novej fázy obrannej spolupráce, ktorej cieľom je posilniť schopnosť Ukrajiny vyrábať zbrane, ktoré potrebuje na vlastnom území," poznamenal francúzsky minister.

​Sunak podpísal v Kyjeve so Zelenským dohodu o bezpečnostnej spolupráci

"Ak Putin zvíťazí na Ukrajine, nezastaví sa tam. Naši protivníci na celom svete sa domnievajú, že nemáme trpezlivosť ani zdroje na dlhé vojny, takže ak teraz zaváhame, povzbudíme nielen Putina, ale aj jeho spojencov v Severnej Kórei, Iráne či inde," povedal Sunak na tlačovej konferencii v Kyjeve, kam v piatok pricestoval, aby ohlásil novú vojenskú pomoc. Do ukrajinskej metropoly tak Sunak zavítal ako v tomto roku vôbec prvý zahraničný líder.

S ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským okrem toho britský premiér podpísal novú desaťročnú bezpečnostnú dohodu, ktorou sa Spojené kráľovstvo zaväzuje k poskytnutiu "rýchlej a trvalej" pomoci v prípade, že by Rusko niekedy v budúcnosti na Ukrajinu znova zaútočilo, tak ako predvlani vo februári.

Zelenskyj privítal vojenskú pomoc, ako aj zmienenú dohodu, ktorá bude podľa jeho slov základom pre obdobné spolupráce s ďalšími partnermi Ukrajiny. "Ukrajina nie je sama a nikdy nebude sama. Putin si možno myslí, že nás porazí, ale mýli sa. Stojíme pri vás dnes, zajtra a tak dlho, ako to bude potrebné," povedal Sunak na tlačovej konferencii so Zelenským, informuje agentúra DPA.

​Kritika Kremľa Udaľcova poslal súd do vyšetrovacej väzby

Udaľcov po skončení čiastočne nevereného pojednávania novinárom povedal, že dôvodom na začatie trestného stíhania boli blogové príspevky, v ktorých vyjadril svoju podporu marxistickému debatnému klubu v meste Ufa. Klub bol rozpustený ruskou tajnou službou FSB krátko po začatí invázie ruských síl na Ukrajinu a niekoľko jeho členov zatkli a obvinili zo založenia teroristickej organizácie a pokusu o prevrat.

"Podporujeme odporcov Vladimíra Putina. Myslím, že toto je jeden z hlavných dôvodov môjho zadržania,“ povedal. Udaľcov je lídrom Ľavicového frontu, združenia prívržencov nastolenia socializmu v Rusku a ďalších republikách bývalého Sovietskeho zväzu. Odsúdený v politickej kauze bol už v roku 2014, keď dostal štyri a pol roka väzenia za plánovanie masových nepokojov.

Rusko v noci útočilo na Ukrajinu, protivzdušnú obranu aktivovalo i Poľsko

Hovorca vzdušných síl pritom počas týždňa uviedol, že Ukrajina zaznamenáva deficit rakiet protivzdušnej obrany. Nebolo však bezprostredne jasné, či právo toto ovplyvnilo pomerne nízky počet zostrelených rakiet. "Treba poukázať na to, že vyše 20 všetkých vymenovaných zbraní, ktoré neboli zahrnuté do počtu zostrelených, nedosiahlo svoje ciele vďaka aktívnym protiopatreniam spojeným s elektronickým bojom," uviedli ukrajinské vzdušné sily vo vyhlásení.

Rusko v sobotu uviedlo, že svoje útoky údajne cielilo na vojensko-industriálne objekty, pričom sa zameralo najmä na zariadenia, v ktorých sa vyrábajú delostrelecké granáty, pušný prach či drony. Ukrajinské úrady bezprostredne nehlásili nijaké obete na životoch. Vzdušná obrana zostrelila ruské rakety najmenej nad piatimi ukrajinskými oblasťami, vypláva z vyhlásení tamojších predstaviteľov. Pri raketovom útoku na Sumskú oblasť na severovýchode Ukrajiny utrpel zranenia jeden civilista a bolo poškodených 26 budov, uviedla ukrajinská generálna prokuratúra.

Poľská armáda v sobotu ráno oznámila, že v dôsledku zvýšenej aktivity ruského letectva uviedla do stavu pohotovosti svoje a spojenecké vzdušné sily. "Boli spustené všetky nevyhnutné procesy na ochranu poľského vzdušného priestoru," uviedla poľská armáda. Zároveň varovala obyvateľov, že v dôsledku aktivácie letectva mohli zaznamenať zvýšené hladiny hluku, a to najmä v juhovýchodných častiach krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy