Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Masaker v Moskve: Bombu odpálila žena!
Zdielať na

Masaker v Moskve: Bombu odpálila žena!

Sto zranených sa po teroristickom útoku na moskovské letisko Domodedovo stále nachádza v nemocničných zariadeniach hlavného mesta, pričom takmer polovica z nich je vo vážnom stave. Svedkovia tvrdia, že odpálenie nálože má na svedomí žena.

„Sto ľudí sa o 2.00 (miestneho času, t. j. o polnoci SEČ) nachádzalo v zdravotníckych zariadeniach. Z nich sa podľa odhadov 48 nachádza vo vážnom alebo veľmi vážnom stave," uviedol námestník ruského ministra zdravotníctva Maksim Topilin. V pondelok večer ruské úrady potvrdili, že výbuch na moskovskom letisku si vyžiadal spolu 35 ľudských životov. Odvtedy sa tento počet nezmenil.

Bombu odpálila žena!

Očití svedkovia tvrdia, že bombu pravdepodobne odpálila žena. Agentúra Interfax napísala, že výbušninu sa jej podarilo na letisko prepašovať v príručnej batožine. „Svedok tvrdí, že videl, ako táto batožina explodovala vedľa nej.“ Atentátnička vraj bola oblečená v čiernych šatoch so zahalenou tvárou.

Podľa predbežných informácií výbušné zariadenie so silou okolo päť kilogramov TNT naplnené kovovými prieraznými článkami odpálil samovražedný terorista, ktorý sa nachádzal v dave ľudí. Ruskí vyšetrovatelia už oznámili, že našli hlavu "arabského výzoru", ktorá by "mohla patriť útočníkovi zodpovednému za bombový útok."

"Našli sme hlavu muža arabského výzoru, ktorý mal asi 30 až 35 rokov," citovala agentúra Interfax nemenovaný bezpečnostný zdroj. Predbežné zistenia nasvedčujú tomu, že nálož odpálil jeden alebo viacerí samovražední útočníci, ruské orgány preto incident vyšetrujú ako teroristický čin.

Výbuch nastal o 16.32 miestneho času (14.32 SEČ) v časti príletovej haly, kde cestujúci čakajú na svoju batožinu. Krátko predtým na letisku pristálo niekoľko desiatok medzištátnych letov.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev vyjadril presvedčenie, že tragédia je výsledkom nedostatkov v plnení bezpečnostných opatrení. Médiá medzitým špekulujú, že za výbuchom môžu stáť severokaukazskí povstalci, ktorí sú zodpovední za viacero predošlých útokov v Moskve.

Pozrite si chronológiu najkrvavejších útokov v Rusku za posledné obdobie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy