Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Herečka Fialová v epicentre útoku teroristov
Zdielať na

Herečka Fialová v epicentre útoku teroristov

Moskva sa v pondelok stala terčom krvavého teroristického útoku. Bomba odpálená samovražedným útočníkom zabila až 35 ľudí v odletovej hale najvyťaženejšieho letiska Domodedovo. Svedkami útoku bolo aj niekoľko Slovákov. Najhoršie dopadla herečka Zuzana Fialová, ktorú okamžite po zásahu črepinami hospitalizovali. Zatiaľ ju v nemocnici ešte neoperovali.


Na mieste výbuchu sa v tom čase nachádzali aj slovenskí herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný spolu so sestrou. "Boli sme úplne pri tom výbuchu, Zuzku hodilo na zem," povedal Kostelný. Zranenú herečku ošetrili v sanitke a momentálne sa nachádza stále v jednej z moskovských nemocníc. K explózii došlo krátko po ich prílete do Moskvy. Všetci traja sú podľa Kostelného v poriadku.

Fialovú ešte neoperovali

Herečka Zuzana Fialová je aj naďalej v starostlivosti lekárov v jednej z moskovských nemocníc. "Sme s ňou v telefonickom kontakte prostredníctvom našej pracovníčky z konzulárneho úradu. V týchto chvíľach prebieha vizita, po ktorej lekári oznámia ďalší postup. Zatiaľ sa pacientka nepodrobila žiadnej operácii. Veríme, že po vizite sa s ňou budú môcť už osobne kontaktovať jej priatelia a naša konzulárna pracovníčka," uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Ľuboš Schwarzbacher.

Takto nás o udalostiach v Moskve len pár hodín po útoku informoval veľvyslanec Jozef Migaš:

Ruské úrady podozrievajú z útoku troch mužov zo Severného Kaukazu.

Podľa ruských agentúr k výbuchu došlo vnútri letiskovej haly medzinárodných príletov. Podľa agentúry INTERFAX je výbuch dielom samovražedného atentátnika. Na mieste je viac ako 80 záchranárskych tímov.

Nemenovaný policajt, ktorého cituje ITAR-TASS, nevylúčil, že nálož mohla byť umiestnená v batožine. Očití svedkovia informovali o situácii po výbuchu, ktorý po sebe zanechal roztrhané a obhorené ľudské telá.

Svedkovia opísali incident aj na sociálnej sieti Twitter. Na chodbách letiska to vraj vyzeralo ako v horore, tí čo prežili, prekračovali desiatky mŕtvych tiel.

Ministerstvo pre výnimočné situácie informovalo, že 86 zranených hospitalizovali a ďalších 94 osôb dostalo zdravotnícku pomoc.

Podľa dostupných informácií vybuchla takzvaná trieštivá bomba. Aby atentátnici zvýšili účinok, použili aj drobné kúsky železa. Hovorca vyšetrovacej komisie Vladimir Markin uviedol, že báchateľ mal zrejme na sebe pás s výbušninami.

"Našim občanom, ktorí mali v čase výbuchu na letisku svojich príbuzných, odporúčame, aby kontaktovali Stredisko MZV SR pre pomoc občanom na tel. čísle +421 2 59785978. Odporúčame aj hot line letiska Domodedovo: +7 (495)644-40-66," uviedol hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher, ktorý nevylúčil, že medzi zranenými sú aj ďalší občania SR, keďže ide o letisko, ktoré často Slováci využívajú.

Pozrite si chronológiu najkrvavejších útokov v Rusku za posledné obdobie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy