Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Do poľského vzdušného priestoru vletela ruská raketa
Zdielať na

Do poľského vzdušného priestoru vletela ruská raketa

Zdroj: TASR

VARŠAVA / Poľské ozbrojené sily v piatok 29. decembra oznámili, že z Ukrajiny prenikla do vzdušného priestoru Poľska ruská raketa. Podľa armády môže mať spojitosť s piatkovými rozsiahlymi vzdušnými útokmi na ukrajinské mestá. TASR informácie prevzala z agentúr AFP a PAP.

"Dostali sme informácie, že neidentifikovaný predmet sa objavil na radare neďaleko mesta Hrubieszów a následne zmizol," povedal pre PAP vojvoda Lubelského vojvodstva Krzysztof Komorski a dodal, že pád tohto predmetu na územie Poľska nebol potvrdený. Obyvatelia vojvodstva pre poľské médiá uviedli, že pozorovali rýchlo letiaci predmet pohybujúci sa smerom na západ, píše agentúra DPA.

Polícia a vojaci podľa nej pátrali po troskách v okolí mesta Zamosc v Lubelskom vojvodstve, ktoré má spoločné hranice s Ukrajinou. "Operačný veliteľ ozbrojených síl v súlade s platnými postupmi mobilizoval dostupné sily a prostriedky, ktoré mal k dispozícii," uviedlo poľské operačné veliteľstvo. Ďalšie informácie neposkytlo.

Bolo zvolané mimoriadne zasadnutie

Náčelník poľského generálneho štábu Wieslaw Kukula po mimoriadnom zasadnutí Úradu národnej bezpečnosti vyhlásil, že predmet, ktorý vnikol do poľského vzdušného priestoru, bola ruská raketa, ktorá následne priestor opustila. TASR informuje na základe správy poľského denníka Gazeta Wyborcza. "Všetko nasvedčuje tomu, že do poľského vzdušného priestoru letela ruská raketa. Sledovali sme ju, opustila priestor. Máme to potvrdené na národnej a spojeneckej úrovni," povedal náčelník štábu Kukula podľa serveru Onet po rokovaní v úrade pre národnú bezpečnosť, ktoré k situácii zvolal prezident Andrzej Duda.

Raketa bola v Poľsku asi tri minúty a prenikla okolo 40 kilometrov do hĺbky poľského územia, dodal generál podľa webu denníka Gazeta Wyborcza. Poľskí vojaci sa na zemi snažia overiť dráhu letu strely, ako ju zachytili radarmi. "Pátrame, aby sme to ešte overili," povedal náčelník generálneho štábu. Podľa poľského prezidena Dudu sa nikomu nič nestalo. "Nie sú správy o výbuchu," uviedla pred novinármi šéfka prezidentskej kancelárie Gražyna Ignaczaková-bandychová. Ocenila spoluprácu medzi hlavou štátu a vládou ako dobrú, napísala Gazeta Wyborcza.

Spojitosť môže byť s rozsiahlymi útokmi na území Ukrajiny

Zariadenia rádiolokácie poľskej protivzdušnej obrany raketu sledovali, odkedy prekročila hranice, až kým sa signál nestratil. Velenie v súlade s postupom nasadilo sily a zdroje, ktoré boli k dispozícii. "Predmet prišiel od ukrajinských hraníc," uviedol pre televíznu stanicu TVN24 hovorca velenia poľských ozbrojených síl (DG RSZ) Jacek Goryszewski. Dodal, že tento incident môže mať spojitosť s rozsiahlymi útokmi na ukrajinskom území z noci na piatok. Rusko zaútočilo raketami a dronmi na viaceré ukrajinské mestá vrátane Ľvova, ktorý sa nachádza približne 70 kilometrov od hraníc s Poľskom. Ukrajinské vzdušné sily hlásili, že Rusko nasadilo až 158 rakiet a bojových dronov.

Minulý rok explózia zabila poľských občanov

Vlani v polovici novembra zabila explózia v obci Vodičov pri hraniciach s Ukrajinou dvoch ľudí, poznamenal v tejto súvislosti server TVN 24. Taktiež vtedy Rusko pred tým proti Ukrajine začalo masívny vzdušný útok a na poľské územie dopadla podľa poľských odborníkov strela S-300 využívaná protileteckou obranou, ktorá bola odpálená z ukrajinského územia.

Incident vtedy vyvolal obavy, že ruská vojna na Ukrajine by sa mohla vyhrotiť do širšieho konfliktu, ak by išlo o ruský útok na území členského štátu NATO. Avšak Varšava aj Severoatlantická aliancia dali vzápätí najavo, že išlo zrejme o ukrajinskú strelu, ktorou sa brániaca sa krajina snažila zostreliť ruskú útočiacu raketu. Po tragédii v Vodičove strážili región až do tohtoročného novembra nemecké systémy protivzdušnej obrany Patriot, poznamenal server Onet.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy