Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nemecko podniklo razie proti aktivitám hnutia Hamas na svojom území
Zdielať na

Nemecko podniklo razie proti aktivitám hnutia Hamas na svojom území

BERLÍN / Nemecké bezpečnostné zložky vykonali vo štvrtok 23. novembra v súvislosti so zákazom radikálneho palestínskeho hnutia Hamas a nemeckej odnože medzinárodnej siete Samidoun viacero razií v objektoch v hlavnom meste Berlín, ako aj v spolkových krajinách Dolné Sasko, Severné Porýnie-Vestfálsko a Šlezvicko-Holštajnsko, uviedlo spolkové ministerstvo vnútra. TASR informuje podľa správ agentúr DPA a AFP.

Ministerstvo vnútra v Berlíne vydalo začiatkom novembra zákaz činnosti pre radikálne palestínske hnutie Hamas a zákaz združovania sa pre Samidoun. Polícia počas štvrtkových razií prehľadala dovedna 15 objektov; podľa vyjadrení jednej z policajných hovorkýň ich bolo len Berlíne s nasadením 300 policajtov prehľadaných jedenásť. Polícia pritom zaistila dôkazový materiál i finančné aktíva.

​"Podnikáme dôsledné kroky voči radikálnym islamistom," uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. "Zákazom Hamasu a Samidounu v Nemecku sme vyslali jasný signál, že nebudeme trpieť žiadne velebenie alebo podporovanie barbarského teroru Hamasu voči Izraelu," dodala s tým, že rezort "islamistickú scénu pozorne sleduje".

Podľa spolkového úradu pre ochranu ústavy má samotné hnutie Hamas v Nemecku zhruba 450 členov. Ich aktivity sa vzťahujú na podujatia zamerané na vyjadrenie sympatií, propagandistické aktivity a zbierky. Násilné akcie z ich strany doposiaľ zaznamenané neboli, uvádza ministerstvo.

Hamas je zo strany Európskej únie i USA už roky považovaný za teroristickú organizáciu, a vzhľadom na to bol v Nemecku de facto už zakázaný, konštatuje DPA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy