Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
619. deň na Ukrajine: Zelenskyj odmieta tvrdenie, že vojna je v patovej situácii
Zdielať na

619. deň na Ukrajine: Zelenskyj odmieta tvrdenie, že vojna je v patovej situácii

KYJEV / ​Ruským jednotkám sa možno podarí obkľúčiť mesto Avdijivka na východe Ukrajiny. Rusko odmieta nové sankcie USA a vyhlásilo, že Moskvu nikdy neporazia. Von der Leyenová pricestovala do Kyjeva rokovať o rozšírení EÚ. Zelenskyj odmieta, že sa vojna na Ukrajine dostala do patovej situácie. Okrem toho vymenil veliteľa Jednotiek pre špeciálne operácie.

Zelenskyj odmieta, že sa vojna na Ukrajine dostala do patovej situácie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu odmietol tvrdenie, že sa vojna na Ukrajine dostala do patovej situácie. Zároveň poprel špekulácie, že ho západní predstavitelia tlačia do rokovaní s Ruskom. "Čas uplynul, ľudia sú unavení. Ale toto nie je patová situácia," povedal Zelenskyj v Kyjeve na tlačovej konferencii s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. "Nikto z našich partnerov na nás netlačí, aby sme si sadli s Ruskom, rokovali s ním a niečo mu dali," dodal. Reagoval tak na medializované správy, že predstavitelia USA a EÚ hovorili s ukrajinskou vládou o možnosti mierových rokovaní.

Ukrajinský prezident tiež uviedol, že konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas odviedol pozornosť od vojny na Ukrajine a to je podľa jeho slov "cieľom Ruska". "Samozrejme, je jasné, že vojna na Blízkom východe, tento konflikt, odoberá pozornosť... Boli sme už vo veľmi zložitých situáciách, keď Ukrajina nemala takmer žiadnu pozornosť. Som si úplne istý, že túto výzvu prekonáme," povedal. Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu vlani vo februári, rozsiahla frontová línia sa však za uplynulé mesiace takmer nepohla, konštatuje AFP. Partneri Ukrajiny vrátane Spojený štátov tvrdia, že sú pripravení podporovať Kyjev vojensky a finančne tak dlho, ako to bude potrebné.

Ruským jednotkám sa možno podarí obkľúčiť mesto Avdijivka na východe Ukrajiny

Ruským jednotkám sa po viac ako troch týždňoch ťažkých bojov možno podarí obkľúčiť východoukrajinské priemyselné mesto Avdijivka, uviedli v piatok vojenskí predstavitelia v Kyjeve. Ukrajinské sily podľa generálneho štábu odrazili takmer tucet nových ruských útokov v okolí mesta. Patrili k nim neúspešné pozemné útoky podporované leteckou akciou pri obci Stepove nachádzajúcej sa severozápadne od mesta, a pri obciach Tonenke, Sieverne a Pervomajske západne od Avdijivky. 

Ukrajinský novinár Jurij Butusov, ktorý má kontakty v armáde, však na platforme Telegram oficiálnu správu poprel. Podľa neho ruské jednotky úspešne postúpili cez železničný násyp v smere na Stepove a vytvorili si tam pozície. To predstavuje akútnu hrozbu pre veľký priemyselný závod, ktorý sa nachádza neďaleko. Táto lokalita je stredobodom ruských útokov, pretože jej dobytie by mohlo otvoriť cestu do Avdijivky. Ruské jednotky zároveň postupovali aj juhozápadne od mesta, napísal novinár. 

Butusov skritizoval nedostatok obranných pozícií v tylovej oblasti. Namiesto fotografovania v Avdijivke sa mal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa jeho názoru viac zaoberať zlepšením obrany mesta, uviedol Butusov. Zelenskyj navštívil toto frontové mesto v polovici apríla. Avdijivka bola hlavnou súčasťou ukrajinskej obrannej línie, ktorá existovala od roku 2014, keď Moskvou podporovaní separatisti ovládli veľkú časť východnej časti Doneckej oblasti. Silne poškodené mesto je v súčasnosti z troch strán obkľúčené ruskými jednotkami. Ruskom ovládané regionálne hlavné mesto Doneck sa nachádza len niekoľko kilometrov južne od Avdijivky.

Rusko odmieta nové sankcie USA a vyhlásilo, že Moskvu nikdy neporazia

Rusko v piatok odmietlo nové americké sankcie v súvislosti s vojnou na Ukrajine a vyhlásilo, že Spojené štáty nikdy neporazia Moskvu. Šéf najrýchlejšie rastúcej ruskej plynárenskej spoločnosti sa vyjadril, že sankcie sú "znakom úspechu". Spojené štáty uvalili vo štvrtok ďalšie sankcie voči desiatkam osôb, spoločností a zariadení, ktoré podporujú Rusko v jeho útočnej vojne proti susednej Ukrajine. Zamerali sa okrem iného na budúce energetické kapacity Ruska, vyhýbanie sa sankciám a samovražedné drony, ktoré ohrozujú ukrajinské vojenské jednotky a zariadenia, píše Reuters. "Je to pokračovanie politiky - ako to nazývajú - strategickej porážky," povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Západní lídri a Ukrajina opakovane vyhlasujú, že sa snažia poraziť Rusko na bojisku. Niektorí západní lídri však popreli to, čo ruský prezident Vladimir Putin označuje za západné sprisahanie s cieľom rozdeliť Rusko a "ukradnúť" jeho prírodné zdroje, pripomína Reuters. Medzinárodný menový fond (MMF) predpovedá Rusku v tomto roku rast na úrovni 2,2 percenta, čo je rýchlejšie ako v Spojených štátoch alebo eurozóne, hoci minulý mesiac znížil svoju prognózu rastu na rok 2024 na 1,1 percenta. 

Von der Leyenová pricestovala do Kyjeva rokovať o rozšírení EÚ

Zelenskyj vymenil veliteľa Jednotiek pre špeciálne operácie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vymenoval plukovníka Serhija Lupančuka za nového veliteľa Jednotiek pre špeciálne operácie (SSO) Ozbrojených síl Ukrajiny. Dôvod odvolania jeho predchodcu však nie je známy. Zelensky vo svojom príhovore zverejnenom na sociálnej sieti Lupančuka označil za skúseného dôstojníka s bojovými skúsenosťami, ktorý môže špeciálnym jednotkám pomôcť zvýšiť ich účinnosť. Lupančukov predchodca, generálmajor Viktor Chorenko, bude podľa Zelenského naďalej pokračovať vo vykonávaní špeciálnych úloh v rámci oddelenia ministerstva obrany pre oblasť rozviedky. Ďalšie podrobnosti o výmene však neposkytol.

Jednotky pre špeciálne operácie sa v septembri zúčastnili na útoku na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, či na útokoch na hliadkovaciu loď a ponorku na tomto polostrove. Takisto majú na starosti získavanie vojenských informácií, psychologické operácie a organizáciu odporu na okupovaných územiach, píše Reuters. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy