Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Európu zasiahla mohutná smršť Ciarán. Búrka si vyžiadala najmenej 12 obetí
Zdielať na

Európu zasiahla mohutná smršť Ciarán. Búrka si vyžiadala najmenej 12 obetí

EURÓPA / Najmenej päť ďalších obetí si vyžiadala smršť Ciarán v regióne Toskánsko v strednej časti Talianska. Masívny búrkový systém, ktorý sa presúva nad Európou, zabíjal aj v Nemecku, Francúzsku, Belgicku, Holandsku či v Španielsku. Celkovo sa počet jeho obetí vyšplhal už na najmenej 12. Ciarán ochromil dopravu vo viacerých oblastiach, zrušiť museli stovky letov, cesty a železničné trate zatarasili popadané stromy. Vietor dosahoval rýchlosť až 207 km za hodinu. V Británii pre silné poryvy vetra zrušili výučbu v školách, žiaci zostanú doma až do pondelka. Očakáva sa, že vietor počas víkendu zoslabne, búrky však budú pretrvávať.

Európu zasiahla mohutná smršť Ciarán, obete hlási aj Taliansko

Najmenej tri obete na životoch si vyžiadala smršť Ciarán v regióne Toskánsko v strednej časti Talianska, uviedli vo štvrtok tamojšie úrady. Informovala o tom agentúra DPA. Prezident Toskánska Eugenio Giani spresnil, že dvaja ľudia prišli o život v obci Montemurlo zhruba 25 kilometrov západne od Florencie, kde sa z koryta vyliala jedna z tamojších riek. Ďalšia osoba zahynula v dôsledku smršti v obci Rosignano na toskánskom pobreží, približne 80 kilometrov juhozápadne od Florencie a 20 kilometrov smerom na juhovýchod od mesta Livorno.

"Ešte nikdy sme nezaznamenali také množstvo dažďových zrážok len v priebehu niekoľkých minút," uviedol Giani na sociálnej sieti X (predtým Twitter).
Podľa predpovedí sa očakáva, že dážď a silný vietor sa presunú smerom k južným oblastiam Talianska, uviedol tamojší úrad civilnej ochrany.
Najvyšší, červený stupeň varovania bol v platnosti na severovýchode krajiny, kým žltý a oranžový stupeň vyhlásili vo väčšine ostatných regiónov vrátane samotného Toskánska, spresňuje DPA.

Mohutná smršť Ciarán vo štvrtok zasiahla severozápad Francúzska i juhozápad Anglicka predtým, než sa presunula smerom na Holandsko, Belgicko, Nemecko, Francúzsko a Taliansko. O život pritom prišlo najmenej desať ľudí a viacero ďalších osôb utrpelo zranenia. Vietor pritom v niektorých regiónoch dosahoval rýchlosť až 200 kilometrov za hodinu. V dôsledku smršti došlo na mnohých miestach k ochromeniu leteckej i vlakovej dopravy i k zatvoreniu škôl a rozsiahlym výpadkom elektriny. Niektoré školy v Británii zostanú uzatvorené až do pondelka. Očakáva sa, že vietor cez víkend zoslabne, stále však budú pretrvávať búrkové a daždivé poveternostné podmienky.

Smršť Ciarán v Británii ustupuje, meteorologické výstrahy zostávajú v platnosti

Smršť Ciarán, ktorá počas tohto týždňa zasiahla Spojené kráľovstvo, ustupuje. V platnosti zostáva na mnohých miestach výstraha pred záplavami. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA a BBC. Štátny meteorologický úrad uviedol, že Ciarán mieri k Severnému moru a zoslabuje. Vo štvrtok zasiahla južné pobrežia Anglicka a Normanské ostrovy, kde spôsobila silné dažde a vietor dosahoval rýchlosť v nárazoch až 160 kilometrov za hodinu. Takmer 150 000 domov zasiahol výpadok elektrickej energie.

Výstraha pred dažďom najnižšieho žltého stupňa zostáva v piatok v platnosti v severovýchodnom Škótsku a v sobotu na juhovýchode Anglicka. Výstrahy rôzneho stupňa boli vydané pre takmer 90 miest v južnom Anglicku a úrady vydali aj ďalších 220 varovaní pred povodňami. Rebecca Powová z ministerstva životného prostredia povedala, že riziko na území Spojeného kráľovstva stále pretrváva, hladiny riek sú vysoké a na pobreží sú vysoké vlny. Školy na ostrove Jersey zostali zatvorené a úrady obyvateľov vyzvali, aby sa zdržiavali doma. Prevádzka letiska na ostrove je tiež prerušená. Ciarán zasiahla aj ďalšie časti Spojeného kráľovstva i viacero európskych krajín. Vo Francúzsku, Belgicku, Španielsku a Holandsku hlásia dokopy sedem úmrtí vrátane päťročného chlapca, ktorého v belgickom meste Gent zabil konár stromu.

Smršť Ciarán si v západnej Európe vyžiadala niekoľko obetí

Najmenej sedem obetí na životoch a desiatky zranených si už v západoeurópskych krajinách vyžiadala smršť Ciarán. V dôsledku nárazového vetra dosahujúceho rýchlo 100 až 200 kilometrov za hodinu museli vo viacerých krajinách zatvoriť školy, zrušiť lety či pozastaviť vlakovú dopravu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a denníka The Guardian. V Holandsku si smršť vyžiadala jeden život, a to v meste Venray na juhovýchode krajiny, kde podľa polície človeka privalil strom. Popadané stromy spôsobili ľuďom zranenia aj na ďalších miestach v tejto krajine, a to vrátane zranenej ženy v meste Haag. Padajúce konáre trafili aj cyklistov.

Zrušené boli v Holandsku aj stovky letov v dôsledku Ciaránu, ktorý tam podľa DPA sprevádzal vietor s rýchlosťou dosahujúcou v nárazoch až 110 kilometrov za hodinu. Obmedzená bola tiež lodná či železničná doprava.

  • Jednu obeť hlásili aj zo Španielska. V centre Madridu zahynula žena, keď na ňu spadol strom. Ďalší traja ľudia tam utrpeli zranenia.
  • Dvaja ľudia, vrátane päťročného dieťaťa a 64-ročnej Nemky, zahynuli aj v belgickom meste Ghent. Obe úmrtia spôsobili padajúce konáre.
  • V Nemecku informovali hasiči o smrti 46-ročnej ženy z Bavorska, ktorá na bola na rodinnej dovolenke s manželom a dvoma deťmi, keď na ňu spadol strom neďaleko vrchu Rammeslberg v pohorí Harz.
  • Vo Francúzsku si smršť dosiaľ vyžiadala dva životy. Bez dodávok elektrickej energie sa tam zároveň ocitlo vyše 1,2 milióna domácností. Pre sever tejto krajiny stále platia výstrahy pred nepriaznivým počasím.
  • V departemente Aisne severovýchodne od Paríža zahynul vodič nákladného auta, na ktoré spadol strom.
  • Najmenej päť ďalších obetí si vyžiadala smršť Ciarán v regióne Toskánsko v strednej časti Talianska.
  • Ďalší, 70-ročný, muž zomrel po páde z balkóna vo francúzskom meste Le Havre. Polícia tento incident pripisuje silnému vetru spôsobenému Ciaránom.

Pre Bretónsko a Normandiu vydali meteorológovia tzv. červenú výstrahu pred silným vetrom. Pre zvyšok severozápadu Francúzska platí slabšia oranžová výstraha. V departemente Finistère v Bretónsku sa zranili dvaja ľudia. Na výbežku Pointe du Raz v Bretónsku zaznamenali rýchlosť vetra dosahujúceho v nárazoch až 207 kilometrov za hodinu. Pred smršťou Ciarán úrady varovali aj obyvateľov nemeckého pobrežia Severného a Baltského mora. Smršť počas noci na štvrtok zasiahla Spojené kráľovstvo. Úrady v niektorých oblastiach na južnom pobreží Anglicka vyhlásili núdzový stav a vydali výstrahy pred silným vetrom. Zároveň tam zatvorili stovky škôl.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy