Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Strieľali na malé deti a útočili krompáčmi. Reportér TV JOJ o brutalite teroristov
Zdielať na

Strieľali na malé deti a útočili krompáčmi. Reportér TV JOJ o brutalite teroristov

GAZA / Už osemnásť dní trvá vojna Izraela s radikálnym hnutím Hamas. V bombardovanom pásme Gazy zatvárajú nemocnice. Hamas stále neprepustil zadržiavaných rukojemníkov, ktorých odvliekli jeho ozbrojenci pri krvavom útoku na Izrael. Šokujúce zábery z napadnutých kibucov mali možnosť vidieť aj niekoľkí zahraniční novinári. Náš reportér Rasťo Striško bol medzi nimi. Upozorňujeme že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Jedným z novinárov, ktorý sedel v publiku, bol aj reportér TV JOJ Rasťo Striško. Video v článku je nevhodné pre maloletých divákov a citlivé povahy. "Bolo to prísne regulované a kontrolovali, aby novinári tieto zábery nesnímali. Boli naozaj drastické, nestráviteľné. Predpokladám, že vás zaujíma najmä to, čo som mohol vidieť v hľadisku," začal živý vstup reportér TV JOJ Rasťo Striško.

"Videli sme rozstrieľané malé deti, ktoré teraz identifikujú. Bolo to brutálne. Predpokladám, že si to ani neviete predstaviť. Mnohí novinári to nezvládli pozerať a rozplakali sa. V hľadisku sedel aj známy influencer, ktorý odišiel z Palestíny do zahraničia práve pre konanie tejto militantnej organizácie. Odtiaľ opisuje, akí sú naozajstní Palestínčania. Vstal a povedal, aby sme neverili, že to sú Palestínčania. Toto sú teroristi a on stojí na strane Izraela," pokračoval Striško.

Hamas v stredu nikoho neprepustil. Pásmo Gazy sa otriasalo pod izraelským bombardovaním. Pre nedostatok palív, vody a liekov zatvárajú v Gaze nemocnice. Zdravotníci poskytujú len urgentné ošetrenie. Tento palestínsky otec priväzuje dcéram na ruky nitkové náramky, aby ich pri nešťastí rodina ľahšie identifikovala. Krízu okrem bombardovania prehlbuje aj blokáda nákladných áut s humanitárnou pomocou. Dnes ich do Gazy pustili iba osem.

Izarelsko-palestínsky konflikt najnovšie vyvolal aj ostrú diplomatickú roztržku. Generálny tajomník António Guteréš vyhlásil, že útok Hamasu na Izrael nevznikol vo vákuu a Palestínčania 56 rokov trpia dusivou okupáciou.

"Generálny tajomník obviňuje obeť? Obviňujete Izrael? Toto bola rituálna vražda. Myslím si, že generálny tajomník musí odstúpiť, ak sa okamžite neospravedlní," povedal izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan. Izrael od stredy nevydáva predstaviteľom OSN víza.

Generálny tajomník OSN António Guterres vyhlásil, že je šokovaný mylnou interpretáciou jeho prejavu: "Hovoril som aj o krivdách palestínskeho ľudu, no popri tom som jasne uviedol, citujem: Ale krivdy palestínskeho ľudu nemôžu ospravedlniť otrasné útoky Hamasu."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy