Skoro jasno
16°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Reportér TV JOJ sleduje situáciu v Izraeli: Zábery z domov, kde fanatici zabíjali nevinných ľudí, trhajú srdce
Zdielať na

Reportér TV JOJ sleduje situáciu v Izraeli: Zábery z domov, kde fanatici zabíjali nevinných ľudí, trhajú srdce

IZRAEL / GAZA / V osade, na ktorú pred dvomi týždňami zaútočili islamisti z Hamasu, sú dnes prázdne domy a izraelská armáda. Budovy sú postriekané arabskými nápismi. Náš reportér Rasťo Striško sa do osady dostal spolu s izraelskými vojakmi. Nakrúcal priamo v domoch, v ktorých fanatici zabíjali nevinných ľudí.

Pásmo Gazy a vidiecku osadu Kibuc od izraelskej hranice rozdeľuje drôtený plot. Pravé ten islamisti z Hamasu prekonali počas útoku 7. októbra. Domy ľudí, na ktorých zaútočili, stoja 50 metrov od plota. Každý z domov je totálne zničený. Pozabíjali v nich ľudí a porozbíjali nábytok z jedného dôvodu – hľadali, či sa niekto neskrýva. Nič iné nedáva zmysel než to, že hľadali obyvateľov domov, aby ich mohli vyzabíjať. 

​V jednom z domov žila rodina pani Mazi. V dome vidieť detskú izbu jej dcérky. Po zabijakoch v troskách leží jej zápisník. V ňom si poznačila, kedy sa stretne s kamarátkou, čo si pripraví do školy alebo kedy má jej mama narodeniny. Ona prežila, mamu je islamisti popravili, tak ako takmer každého z dediny. Na fasádu ich domu napísali "Allahu Akbar" (Boh je najväčší).

Rami Gold žije v osade 70 rokov. Jeden z mála, ktorý prežil. "Čakali sme na armádu viac ako 12 hodín. Ostal mi jediný náboj. Mali sme šťastie, že nám prišli pomôcť rezervisti a ostal som už s nimi a pomáhal s prevozom ľudí do nemocnice," povedal. Deti boli zabíjané pred očami ich rodičov, rodičov zabíjali pred očami ich detí. "Najhroznejšie veci urobilo ženám a deťom. Našli sme im odseknuté prsty," povedal Marcus Sheff, príslušník Izraelských obranných síl.

"Ten pocit byť na tomto mieste je naozaj veľmi zvláštny, keď si predstavím, že v niektorých domoch boli vyvraždené celé generácie. V podstate jediné, čo izraelská armáda a zdravotníci nachádzajú, sú ich fotografie a dokumenty ," povedal v autentickej reakcii Rasťo Striško, reportér TV JOJ. "Povaľovali sa tu mŕtve telá s dierami po guľkách, celé rodiny zapálili zaživa. Naším cieľom je zaistiť, aby sa už nikdy nič také naozaj neopakovalo," vyjadrila sa Fay Golfstein, hovorkyňa Izraelských obranných síl. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy