Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Európa stojí za Izraelom: Ide o nenávisť voči ľuďom, nie boj proti štátu, tvrdí talianska premiérka
Zdielať na

Európa stojí za Izraelom: Ide o nenávisť voči ľuďom, nie boj proti štátu, tvrdí talianska premiérka

EURÓPA / Európski lídri sa po otrasných útokoch na izraelských civilistov žijúcich v pohraničí postavili za Izrael. Zhodujú sa na jednom - kruté popravy a únosy civilistov nikdy nesmú byť spôsobom boja za slobodu.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v stredu 11. októbra v Ománe zorganizoval neformálne stretnutie s predstaviteľmi Izraela a Palestíny, kde sa prediskutujú ďalšie kroky. Európska únia zároveň preveruje pomoc, ktorú posiela Palestíne, či ju nezneužíva hnutie Hamas. "Európska únia a jej 27 členských štátov veľmi jasne v súvislosti s otrasnými útokmi Hamasu voči Izraelu povedali, že Izrael má právo brániť sa v súlade s medzinárodným právom. Myslím, že to hovorí za všetko," uviedol Peter Stano, hovorca Josepha Borrella.

Zároveň predstavitelia Európskej únie hovoria o naliehavej potrebe zastaviť násilie a dosiahnuť prepustenie rukojemníkov. Ozbrojenci Hamasu totiž po vražedných nájazdoch z pohraničia uniesli najmenej 100 Izraelčanov. Nemecko oznámilo, že preverí platby Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe.

Krajina už v pondelok oznámila, že dočasne pozastavila všetky platby na rozvoj palestínskych území, pretože sa chce uistiť, že sa žiadne nemecké peniaze nedostali k teroristom. "Musíme zabezpečiť, aby naša pomoc nepodporovala nijakým spôsobom akýkoľvek subjekt, ktorý by mohol byť napojený na terorizmus," vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz. "Jasne odsudzujeme všetky krajiny, ktoré podporujú krvavé kroky Hamasu, čo je aj prípad Iránu. Informácie, ktoré máme, analyzujeme s našimi partnermi a nebudem sa vyjadrovať k priamej účasti Iránu," uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Iránsky ajatolláh Chameneí v stredu poprel účasť Iránu pri útokoch Hamasu. Európski lídri vyjadrovali Izraelu podporu nielen vyhláseniami ale aj návštevami synagóg a židovských obcí vo svojich krajinách. "Lovenie civilistov v ich vlastných domoch, naháňanie detí a mladých ľudí. Ide o nenávisť voči ľuďom, nie boj proti štátu Izrael. Myslím si, že Izrael má plné právo brániť svojich ľudí, svoje deti a ženy. Mmusíme posilniť aj ochranu našich občanov židovského vierovyznania, pretože hrozí, že budú napodobňované kriminálne činy Hamasu aj u nás," talianska premiérka Giorgia Meloni.

Medzi obeťami zabíjania a únosov ozbrojencov Hamasu sú aj viacerí občania európskych krajín. Stovky európskych občanov v Izraeli, zmietanom násilnosťami uviazli. Viaceré vlády už do krajiny vyslali lietadlá, aby zabezpečili repatriáciu svojich občanov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy