Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
VIDEO: Toxická katastrofa v Maďarsku. Deň po...
Zdielať na
Zahraničie

VIDEO: Toxická katastrofa v Maďarsku. Deň po...

Úniku po pretrhnutí hrádze nebolo. Tí, ktorí prežili, majú bolesti a len pomaly sa zmierujú s tým, že sa už do svojich domov nemusia vrátiť. Na mieste sú aj naši reportéri Richard Juriš a Silvia Mračnová.

AKTUALIZOVANÉ 07.10.2010 08:15

V zakalenej maďarskej oblasti záchranári stále pátrajú po šiestich nezvestných.Dediny budú čistiť približne rok a náklady sa odhadujú na desať miliónov eur. Na mieste sú aj slovenskí záchranári. Ekológovia sa obávajú, že látka zasiahne aj slovenský úsek Dunaja. Zatiaľ sa však kal do iných riek nedostal.


AKTUALIZOVANÉ! 07.10.2010 06:50

Ochranný odev a rúšku by mal mať každý, kto vstúpi na zamorené územie, varuje maďarský denník Népszabadság. Podľa maďarského toxikológa Gábora Zachera sa môžu prvé príznaky otravy ťažkými kovmi prejaviť až po niekoľkých týždňoch. Vietor už začína víriť jedovatý prach, ktorého účinky pri vdychovaní sú zatiaľ neznáme a nepredvídateľné.


AKTUALIZOVANÉ! 06.10.2010 21:36

Miesto toxickej tragédie - skepsa či optimizmus? Ako vidia budúcnosť svojich domovov obyvatelia zasiahnutých častí v Maďarsku sa dozviete v reportáži Richarda Juriša!


AKTUALIZOVANÉ! 6.10.2010 16:50

Na mieste máme aj dnes našich reportérov. Pozrite si, čo zistili.


AKTUALIZOVANÉ! 6.10.2010 16:21

Na dne rieky Marcal budujú odborníci prah. Minister vnútra Sándor Pintér povedal, že v tejto rieke budú vedieť neutralizovať vplyv kalu a vyjadril nádej, že do Dunaja sa už škodliviny nedostanú.


AKTUALIZOVANÉ! 6.10.2010 15:55

Ľudia stále nevedia, či majú nosiť rúška. Hoci žiadna nákaza vzduchom nehrozí, po uliciach sa podľa nášho reportéra Richarda Juriša šíri neznesiteľný pach.


AKTUALIZOVANÉ! 6.10.2010 15:12

Na niekoľko hodín vpustili v obci Kolontár ľudí do uzatvorených ulíc a mohli si vziať svoj hnuteľný majetok. Vojsko postavilo na mieste strhnutých mostov pontónové mosty. 


Maďarské úrady doposiaľ oficiálne potvrdili, že zahynuli štyria ľudia. Po šiestich nezvestných stále pátrajú. Trojročné dievčatko, o ktorom sa hovorilo, že je piatou obeťou úniku červeného kalu, prežilo.

Aj strašia obyvateľka z Kolontáru mala väčšie šťastie ako ostatní. Prežíva najťažšie životné obdobie, kal jej spôsobil popáleniny na takmer celom tele. Pozrite si, aké muky žena prežíva!

Pri Ajke v pondelok poobede uniklo milión metrov kubických červeného kalu. Najviac postihnutá katastrofou bola obec Kolontár. Prívalová vlna tu dosahovala výšku až tri metre.

Ohrození sú aj susedia. Európska únia sa obáva, že červený kal, by mohol zapríčiniť environmentálnu katastrofu aj v ostatných krajinách. Životné prostredie by tak mohlo byť ovplyvnené v Chorvátsku, Srbsku, Rumunsku, Bulharsku, Ukrajine i Moldavsku.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy