Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Unikátna transplantácia tváre: Oscar môže opäť hovoriť!
Zdielať na

Unikátna transplantácia tváre: Oscar môže opäť hovoriť!

31 / ročný Španiel dostal od anonymného darcu nový nos, pery, sánku aj zuby.

Tridsaťjedenročný Oscar hovoril na tlačovej konferencii v barcelonskej nemocnici Vall d'Hebron, kde ho koncom marca operovali, so zjavnými ťažkosťami. Počas 24-hodinovej operácie lekári pacientovi prioperovali nové tvárové svaly, kožu, nos, pery, sánku, zuby, podnebie a lícne kosti od anonymného darcu.

Novú tvár chirurgovia prispôsobili pôvodnej podobe, ktorú mal mladý muž pred haváriou. Pacienta predstavili ako farmára, ktorý nemohol samostatne dýchať a jesť po tom, ako si pred piatimi rokmi pri nešťastnej nehode poranil tvár.

Na tlačovej konferencii vyzeral Oscar odpočinuto a na novinárov sa pozeral očami, ktoré ešte nedokázal zavrieť úplne. Jeho mladšia sestra, ktorej meno pre ochranu súkromia nezverejnili, uviedla, že brat sa teší, že bude môcť začať viesť normálny život. "Bude si užívať malé veci, ako sú prechádzky po ulici bez toho, aby niekto na neho dozeral alebo obed s rodinou," dodala.

Francúzsky tím lekárov začiatkom júla oznámil, že vykonal podobnú operáciu s tým, že novú tvár transplantovali 35-ročnému mužovi s genetickou poruchou, vrátane slzovodov a brady, na ktorej rastie strnisko. Prvú čiastočnú transplantáciu tváre vykonali vo Francúzsku v roku 2005.

Najčítanejšie správy