Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
536. deň na Ukrajine: V ukrajinskej dedine bol zabitý dospelý pár a ich 23-dňové dieťa
Zdielať na

536. deň na Ukrajine: V ukrajinskej dedine bol zabitý dospelý pár a ich 23-dňové dieťa

Zdroj: TASR

KYJEV / ​Ruské útoky zabili podľa Kyjeva na juhu Ukrajiny sedem ľudí vrátane batoľaťa. Ruská vojnová loď vyslala výstražné výstrely k nákladnej lodi kvôli inšpekcii. Rusko oznámilo, že nad Belgorodskou oblasťou zostrelilo ukrajinský dron. Na Haďom ostrove vztýčili štátny hraničný znak Ukrajiny. Ukrajina oznámila, že zničila dva ruské sklady munície v Chersonskej oblasti.

​Ruské útoky zabili podľa Kyjeva na juhu Ukrajiny sedem ľudí vrátane batoľaťa

Pri ruskom ostreľovaní dvoch dedín v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny bolo zabitých sedemcivilistov, vrátane 23-dňového dieťaťa. Oznámil to podľa agentúry Reuters ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. V dedine Šyroka Balka bol zabitý dospelý pár, ich 23-dňové dieťa a ďalší muž, oznámil Klymenko. Dvanásťročný syn dvojice utrpel veľmi vážne zranenia, ktoré ho ohrozujú na živote. Ďalší dvaja ľudia boli zabití a jeden zranený v susednej dedine Stanislav, ktorá bola podľa Klymenka zasiahnutá 12 delostreleckými údermi.

"Teroristi nikdy neprestanú ochotne zabíjať civilistov," napísal Klymenko na Telegrame, kde zverejnil aj fotografie poničených domov. "Teroristi musia byť zastavení. Mocou. Ničomu inému nerozumie," zdôraznil minister. Ukrajinská armáda vlani v novembri vytlačila ruských okupantov zo severnej časti Chersonskej oblasti, ale sily Kremľa túto oblasť na pravom brehu rieky Dnepr aj naďalej pravidelne ostreľujú zo vzduchu. Ľavý breh Dnepra v Chersonskej oblasti Rusi stále okupujú.

Ruská vojnová loď vyslala výstražné výstrely k nákladnej lodi kvôli inšpekcii

Ruská vojnová loď vyslala výstražné výstrely k nákladnej lodi plávajúcej k ukrajinskému pobrežiu pod vlajkou Palau v juhozápadnej časti Čierneho mora. Informovalo o tom podľa agentúry Reuters ruské ministerstvo obrany. Rusko oznámilo, že hliadková loď Vasilij Bykov pálila z automatických zbraní na plavidlo Sukru Okan po tom, ako jeho kapitán nereagoval na výzvu na zastavenie kvôli inšpekcii. Loď Sukru Okan bola na ceste do ukrajinského prístavu Izmajil, uviedlo ministerstvo. Izmajil leží na juhozápade Ukrajiny pri hraniciach s Rumunskom. Preteká ním rieka Dunaj.

"Bola spustená varovná streľba z automatických zbraní s cieľom vynútiť si zastavenie lode," uviedlo ruské ministerstvo. Ruskí vojaci sa údajne na palubu lode dostali s pomocou vrtuľníka Ka-29. "Po tom, ako inšpekčná skupina dokončila svoju prácu na palube, Sukru Okan pokračoval vo svojej plavbe do izmajilského prístavu," oznámilo ruské ministerstvo. Sukru Okan je registrovaná ako loď pod vlajkou tichomorského ostrovného štátu Palau s nosnosťou 2 155 ton. Jej domovským prístavom je Istanbul.

Rusko oznámilo, že nad Belgorodskou oblasťou zostrelilo ukrajinský dron

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili ukrajinský dron nad územím Belgorodskej oblasti. Tá hraničí s viacerými oblasťami vo východnej časti Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky denníka The Guardian. Dron bol podľa ministerstva zneškodnený približne o 4.00 h miestneho času (3.00 h SELČ). Obete a ani škody nehlásili, informácie však nebolo možné nezávisle overiť. Predstavitelia ukrajinskej armády v sobotu oznámili, že kyjevské sily dosiahli pokrok na juhu krajiny, píše The Guardian. Získali tam pod kontrolu nešpecifikované časti územia a zaznamenali čiastočné úspechy aj v okolí obce Robotyne v Záporožskej oblasti.

Rusko v sobotu uviedlo, že zneškodnilo tri ukrajinské strely oblasti Kerčského prielivu. Kremľom dosadený gubernátor Krymu Sergej Aksionov uviedol, že most poškodený nebol. Ruský rezort diplomacie tieto ukrajinské útoky na Kerčský most označilo za teroristické útoky na civilnú infraštruktúru, píše The Guardian.
Ruské sily však od začiatku invázie opakovane cielia na civilnú infraštruktúru a uskutočňujú letecké útoky na energetickú sieť, priehrady, parky, školy, domy, kostoly či hotely, dodáva tento britský denník.

Na Haďom ostrove vztýčili štátny hraničný znak Ukrajiny

Nový štátny hraničný znak Ukrajiny vztýčili na neveľkom, ale strategicky dôležitom Haďom ostrove v Čiernom mori. V sobotu večer o tom informoval portál britskej televízie Sky News. Toto ukrajinské územie patriace do Odeskej oblasti sa preslávilo hneď na začiatku ruskej invázie vlani vo februári. Vtedy ruskí dôstojníci na vojnovej lodi Moskva, pýche Čiernomorskej flotily, cez vysielačku vyzývali ukrajinských vojakov, ktorí tam boli umiestnení, aby sa vzdali – inak ich zabijú.

Ukrajinci sa však odmietli vzdať a jeden z nich do vysielačky Rusom odkázal: "Ruská vojnová loď, choď do p***!" (Ruskij korabľ, idi na ch*j!) Táto veta sa stala národným heslom Ukrajiny počas vojny a objavuje sa na billboardoch, tričkách a poštových známkach. Rusi ostrov obsadili, ale nakoniec ukrajinské sily vlani v máji spustili okolo Hadieho ostrova ofenzívu a ruské sily sa odtiaľ stiahli. Ešte predtým 14. apríla dve ukrajinské rakety zasiahli ruskú vojnovú loď Moskva. Bola to najväčšia vojnová loď potopená za posledných 40 rokov. Hadí ostrov sa nachádza sa na okraji ukrajinských výsostných vôd v Čiernom mori. Jeho vlastnenie umožňuje kontrolu námornej trasy do hlavného ukrajinského čiernomorského prístavu Odesa, dôležitého aj pre export obilia.

Ukrajina oznámila, že zničila dva ruské sklady munície v Chersonskej oblasti

Ukrajinské sily zničili v noci na nedeľu dva ruské provizórne sklady munície v okupovanej časti Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámil to hovorca južného veliteľstva ukrajinskej armády Vladyslav Nazarov. Správu priniesol ukrajinský spravodajský portál The Kyiv Post a následne web britskej televízie Sky News. Kyiv Post s odvolaním sa na Nazarova napísal, že ukrajinské sily zničili muničné sklady v Rusmi okupovanom meste Olešky. Video zverejnené na ukrajinskom portáli zachytávalo obrovský výbuch. Správu nebolo možné nezávisle overiť, dodala televízia Sky News.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy