Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vybuchnuté ropovody. Hrozí kontaminácia medzinárodných vôd!
Zdielať na
Zahraničie

Vybuchnuté ropovody. Hrozí kontaminácia medzinárodných vôd!

Zdroj: TASR

Ropná škvrna narástla na 430 metrov štvorcových, včera pochovala hasiča.

Podľa čínskych médií sa k 40 lodiam na odčerpávanie ropy z hladiny pripojilo dnes asi 800 rybárskych plavidiel, aby pomohli pri čistení vôd.

Prioritou je odstrániť "väčšinu rozliatej ropy v priebehu piatich dní, aby sa znížila možnosť kontaminácie medzinárodných vôd," povedal Taj Jü-lin, viceprimátor Ta-lienu.

Minulý piatok v ropnom prístave Ta-lien vybuchli dva ropovody. Následne vznikol požiar. Prístav zatvorili, hlavné petrochemické zariadenia sa však nepoškodili.

Včera práce sťažoval silný vietor a hustý dážď. Do pondelka sa podarilo odstrániť asi 460 ton ropy. "Čierne zlato" už zasiahlo známe pláže Ta-lienu. Jeden hasič včera zahynul, keď sa pod ropnou škvrnou pokúšal upevniť podmorskú pumpu.       

V oblasti síce úrady vyhlásili isté obmedzenia pre lodnú dopravu, ale hlavné lodné trasy boli do utorka "do veľkej miery očistené" od ropy. Na monitorovanie 1500 štvorcových kilometrov mora vytvorili 40 staníc a zásahové tímy položili približne 15 000 metrov plávajúcich bariér proti šíreniu ropnej škvrny.     

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy