Polojasno
25°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Biden pre požiare vyhlásil na Havaji stav katastrofy, pokračujú evakuácie
Zdielať na

Biden pre požiare vyhlásil na Havaji stav katastrofy, pokračujú evakuácie

HONOLULU / Americký prezident Joe Biden v piatok, 11. augusta, sprístupnil ľuďom na Havaji dodatočnú federálnu podporu, keď schválil vyhlásenie stavu katastrofy na súostroví zasiahnutom ničivými požiarmi. Na ostrove Maui, kde prišlo o život najmenej 36 ľudí, hasiči ďalej bojujú s plameňmi, úrady chcú s príchodom nového dňa pokračovať v evakuáciách. Niektoré americké médiá požiare spájajú s vplyvom globálnych klimatických zmien.

Bilancia obetí by podľa agentúry AP mohla ďalej narastať s tým, ako sa budú záchranári dostávať do ďalších zasiahnutých oblastí. Už teraz sú požiare, ktoré na Maui vypukli v utorok, najviac smrtiacim incidentom tohto druhu od roku 2018, keď požiar v Kalifornii prakticky zrovnal so zemou obec Paradise a zabil 85 ľudí.

Teraz je epicentrom škôd mesto Lahaina, ktoré kedysi bolo hlavným mestom havajského kráľovstva a stále je obľúbenou turistickou destináciou. Plamene tam zničili desiatky stavieb a vyhnali z domovov či hotelov tisícky ľudí. Masové evakuácie sa dnes ráno rozbiehajú znova, pričom sa úrady snažia ľudí dostať zo západnej časti ostrova na hlavné miestne letisko Kahului.

​Prezident Biden už v noci na piatok nariadil pre Havajské ostrovy mobilizovať federálnu pomoc v podobe vojenskej techniky a personálu. Dnešné vyhlásenie stavu katastrofy uvoľňuje finančnú podporu pre obyvateľov Maui, uvádza sa v oznámení Biely dom. Pomoc môže zahŕňať príspevky na dočasné ubytovanie alebo výhodné pôžičky.

Na Maui aj v noci na dnes horelo na viacerých miestach, ustal však silný vietor, ktorý predtým komplikoval hasenie a rozdúchal požiare. Plamene sa rýchlo rozšírili aj kvôli suchej vegetácii a miestnych obyvateľov zaskočili. "Boli to veľké, rýchlo sa šíriace požiare a len nedávno sme s nimi začali držať krok a začali ich dostávať pod kontrolu," povedal dnes hovorca havajského úradu pre krízové situácie.

Podľa amerických médií sú na Havaji podmienky pre vznik a šírenie požiarov čoraz častejšie. Denník The Washington Post uvádza, že medzi suchom na súostroví a klimatickou zmenou spôsobovanou ľudskými aktivitami nie je jasné spojivo, avšak trend je taký, že v oblasti ubúdajú zrážky a predlžujú sa obdobia suchých dní. List The New York Times zase píše, že klimatické zmeny urobili z miesta presláveného bujnou vegetáciou "súdok s prachom".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy