Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Maďarom hrozí bankrot. Forint pomaly padá
Zdielať na

Maďarom hrozí bankrot. Forint pomaly padá

Zdroj: TASR/Ladislav Vallach

Maďari musia šetriť. Ďalšie peniaze nedostanú

Napísal to dnes nemecký denník Financial Times Deutschland. Asi šesť týždňov po nej sa príbeh opakuje. Medzinárodný menový fond (MMF) a EÚ prerušili rokovania s Maďarskom a trhy sa dostali do turbulencií.

"Je zrejmé, že MMF nie je spokojný s politikou premiéra Viktora Orbána," napísala v dnešnej analýze nemecká Commerzbank a dodala, že "bez ďalšej podpory od MMF a EÚ sa Maďarsku sotva podarí, aby si udržalo platobnú schopnosť".

Úročenie maďarských štátnych dlhopisov všetkých lehôt splatnosti sa zvýšilo o 20 až 25 základných bodov. Pokles forintu voči euru  o 2,8 %, ku ktorému došlo dnes od otvorenia devízového trhu, stiahol so sebou aj poľský zlotý, rumunské lei. V regióne zostala bezo zmeny len česká koruna.

Na trhu s úverovými derivátmi (credit default swaps, CDS) došlo k prudkým pohybom. Úročenie maďarských CDS vzrástlo o 43 základných bodov na 365 bodov. V prípade, ak chce niekto poistiť maďarské štátne dlhopisy v hodnote 10 miliónov eur, zaplatí poistku 365.000 eur. Poistenie pôžičiek Grécku, Španielsku, Portugalsku, Taliansku, Írsku a Belgicku zdraželo o 3 až 15 %.

MMF kritizoval Orbána za jeho útoky na centrálnu banku a za rozhodnutie zaviesť pre banky odvody do štátneho rozpočtu. Premiér žiadal od centrálnej banky, aby znížila úrokové sadzby. Analytici Commerzbanky v tejto súvislosti poznamenali, že splnenie želania Orbána v tejto situácii neprichádza do úvahy.

Fond súčasne pokladá za nevyhnutné, aby maďarská vláda uskutočnila ďalšie rozpočtové konsolidačné opatrenia, najmä na strane výdavkov. Účastníci trhu pokladajú za možné, že maďarská centrálna banka bude na devízovom trhu intervenovať v prospech forintu. Podľa komentára talianskej banky UniCredit dôjde k nákupu maďarskej meny, alebo k náhlemu zvýšeniu úrokových sadzieb. "Tá má ešte prostriedky, ktoré môže použiť," napísal Simon Quijano-Evans z brokerského domu Chevreux.

Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.




Najčítanejšie správy