Polojasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Zomrela kvôli deodorantu: 14-ročnému dievčaťu sa zastavilo srdce
Zdielať na

Zomrela kvôli deodorantu: 14-ročnému dievčaťu sa zastavilo srdce

Zdroj: Profimedia.sk

VEĽKÁ BRITÁNIA / Nadmerné používanie deodorantov, antiperspirantov a podobných sprejov môže trvalo poškodiť zdravie. Pred nebezpečenstvom varuje otec 14-ročného dievčaťa, ktoré kvôli tomuto problému nakoniec zomrelo.

14-ročná Georgia Greenová zomrela kvôli deodorantu. "Keď bola nervózna, privoňala si k tomu spreju a hneď sa cítila lepšie," hovorí otec autistického dievčaťa. Vdychovanie spreju, ktorý používala jej mama, sa jej stal osudným. Britská BBC informuje, že dievčaťu sa na následky deodorantu zastavilo srdce. Otec zosnulej sa teraz snaží pred nebezpečenstvom varovať verejnosť. "Presné smrteľné množstvo nie je známe, ale je to viac, než by ste použili normálne," domnieva sa muž. Nebezpečný je predovšetkým bután, ktorý slúži ako hnacia látka a ktorého vyššia koncentrácia vo vzduchu môže spôsobiť zástavu srdca. 

V britských štatistikách je medzi rokmi 2001 a 2020 uvedených 11 úmrtí spojených s deodorantami. Nie vždy sa však ako príčina smrti v úmrtnej správe uvádza deodorant. Behom 20 rokov zomrelo stovky ľudí vďaka vdychovaniu aerosólov, prípadne butánu a ďalších plynov, ktoré sa v týchto sprejoch používajú. Ďalšie obete tak môžu byť medzi nimi. 

Podobná situácia sa stala v Česku. Dáta Českého štatistického úradu žiadne úmrtie spôsobené deodorantmi v rokoch 2012 až 2021 neuvádzajú. Na otravu toxickými plynmi a parami sa ale eviduje 563 mŕtvych. Príbeh Georgii Greenovej nie je tak ojedinelý, poukazujú na to aj prípady z minulosti. V roku 1998 sa propánom a butánom z deodorantov otrávil aj 16-ročný chlapec, ktorý mal vo voňavých sprejoch veľkú záľubu. Médiá si v roku 2019 všimli prípadu 13-ročného chlapca, ktorý sa, podobne ako Georgia, otrávil pri vdychovaní matkinho deodorantu. 

V záujme vlastného bezpečia by ste sa mali riadiť inštrukciami pri používaní týchto sprejov. Na každom spreji je vždy varovanie typu "Zabráňte priamemu vdýchnutiu," "Používajte na dobre vetraných miestach" či "Uchovávajte mimo dosahu detí." Prostredníctvom týchto varovaní upozorňujú na opatrnosť pri používaní sprejov aj samotní výrobcovia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy