Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Klaus si pripil s Nečasom. Česko má novú vládu
Zdielať na

Klaus si pripil s Nečasom. Česko má novú vládu

Zdroj: TASR

Nový český premiér sľubuje boj s korupciou a zastavenie zadlžovania krajiny

"Verím, že vaša vláda bude stabilná a že sa odvážne pustíte do potrebných reforiem," uviedol Klaus po vymenovaní ministrov. Premiér Nečas v krátkom prejave zdôraznil, že vláda si je vedomá zodpovednosti, ktorú má.

Aby mohol Nečasov kabinet vládnuť, potrebuje do 30. dní od vymenovania získať dôveru snemovne, v ktorej disponuje pohodlnou väčšinou 118 poslancov.

Lídri strán ODS, TOP 09 a Veci Verejné (VV) vyjednávali o spoločnej vláde už od májových volieb. Koaličnú zmluvu podpísali v pondelok. V siedmich programových bodoch uviedli koaličné strany okrem iného aj to, že bude zavedené školné na vysokých školách a nová vláda maximálne sprehľadní zadávanie verejných zákaziek.

Ambíciou Nečasovej vlády je zastaviť zadlžovanie krajiny a znižovať schodok štátneho rozpočtu tak, aby mohla Česká republika v roku 2016 hospodáriť s vyrovnanými financiami. Sľubuje tiež boj proti korupcii.

ODS má v novej vláde šesť miest, TOP 09 päť a VV štyri. Prvým podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí je šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Líder VV Radek John je ministrom vnútra a druhým vicepremiérom. Rezort financií pripadol podpredsedovi TOP 09 Miroslavovi Kalouskovi.

Nečasova koaličná vláda má 15 členov a je jedenástou v histórii samostatnej ČR. Nečas sa vo veku 45 rokov stal druhým najmladším premiérom po Stanislavovi Grossovi.

Najčítanejšie správy