Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vyše milióna Kataláncov demonštrovalo za väčšiu autonómiu
Zdielať na

Vyše milióna Kataláncov demonštrovalo za väčšiu autonómiu

Majú vlastný jazyk aj históriu, no ako národ ich neuznávajú.

Hovorca radnice uviedol, že polícia napočítala 1,1 milióna ľudí na obrovskom zhromaždení, ktoré zaplnilo barcelonské hlavné bulváre Gran Via, Diagonal a Paseo de Gracia. Organizátori zhromaždenia, spoločnosť Omnium Cultural, odhadla počet účastníkov na 1,5 milióna.

Španielsky súd udelil v roku 2006 veľké nové autonómne právomoci regiónu Katalánsko - v takzvanej charte Katalánska. V piatok 9. júla však najvyšší súd rozhodol, že ústava krajiny uznáva v Španielsku iba jeden národ. Tým zasadil tvrdú ranu snahám Kataláncov o získanie tohto postavenia.

Verdikt prišiel po štyroch rokoch debát, v ktorých sa konzervatívni a liberálni sudcovia hašterili, či charta v niektorých bodoch zašla až za hranice španielskeho systému, ktorý zaručuje rôzne stupne autonómie svojim 17 regiónom.

Katalánci majú vlastný jazyk a sú hrdí na svoju históriu, ktorá sa - až do roku 1714 - spájala s nezávislým Aragónskym kráľovstvom.

Počas diktatúry generála Francisca Franca (1939-1975) mali Katalánci zakázané rozprávať svojím jazykom a protizákonné bolo aj vydávať knihy v katalánčine.

Približne 1400 katalánskych organizácií vrátane politických strán, odborov, ako aj kultúrnych a podnikateľských združení, vyzvalo svojich členov, aby prišli na zhromaždenie.

Prítomní mávali katalánskymi národnými vlajkami, skandovali heslá a niesli transparenty s nápisom "Sme národ".

Najčítanejšie správy