Skoro jasno
23°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
515. deň na Ukrajine: Po ničivom útoku na Odesu z trosiek vyťahovali ľudí
Zdielať na

515. deň na Ukrajine: Po ničivom útoku na Odesu z trosiek vyťahovali ľudí

Zdroj: TASR

KYJEV / Rusi v noci opäť útočili na Odesu. Jeden človek zahynul, 22 osôb sa zranilo. Ostreľovanie zasiahlo 6 obytných domov, obyvateľov museli vyťahovať z trosiek. Útok poškodil aj najvýznamnejšiu pravoslávnu katedrálu v meste. Polovica stavby nemá strechu. Do bezpečia sa podarilo dostať dokumenty a cenné predmety. Zo sutín vytiahli ikonu patrónky mesta. Katedrála dostala priamy zásah raketou, ktorá prenikla až do suterénu.

​Pri nočných útokoch na Odesu zahynul najmenej jeden civilista

Najmenej jednu civilnú obeť a vyše 15 zranených si vyžiadal ruský útok na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa, uviedlo v nedeľu skoro ráno gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper. "Žiaľ, výsledkom nočného teroristického útoku Rusov na Odesu je jeden zabitý civilista," uviedol Kiper na platforme Telegram. Podľa jeho predchádzajúcich vyjadrení museli po ruskom útoku, ku ktorému došlo o tretej hodine nadránom miestneho času (02.00 h SELČ), hospitalizovať "14 ľudí vrátane troch detí".

V dôsledku útoku došlo k "škodám na civilnej infraštruktúre, obytných budovách a náboženských inštitúciách", dodal. Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak po ďalšom útoku na Odesu zároveň zopakoval výzvu Kyjeva na dodanie väčšieho množstva rakiet a obranných systémov.
"Nepriateľ musí byť pozbavený schopnosti útočiť na civilistov a infraštruktúru. Ukrajine pomôže viac raketových obranných systémov, ako aj ATACM," napísal Jermak na Telegrame s odvolaním sa na taktické balistické rakety, o dodanie ktorých Kyjev požiadal Spojené štáty. Čiernomorský prístav Odesa bol už od začiatku ruskej vojenskej invázie bombardovaný viackrát, pripomína AFP.

V januári tohto roka zaradila Organizácia OSN pre vedu, kultúru a vzdelávanie (UNESCO) historické centrum tohto mesta na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva v ohrození. Opakovaným útokom Odesa čelí od začiatku tohto týždňa, keď Moskva odstúpila od čiernomorskej obilnej dohody umožňujúcej vývoz obilia z ukrajinských prístavov. Ukrajina obvinila Rusko zo zámerného cielenia na zásoby obila a infraštruktúru nevyhnutnú na realizáciu obilnej dohody. 

Ruské nálety ťažko poškodili Chrám Premenenia Pána v Odese

​Rusko v Odese zasiahlo "všetky plánované ciele"

Moskva v nedeľu uviedla, že v ukrajinskom prístavnom meste Odesa zasiahla všetky plánované ciele, ktoré boli využívané na prípravu "teroristických aktov" proti Rusku. "V noci podnikli ozbrojené sily Ruskej federácie úder... na zariadenia, kde boli pripravované teroristické akty proti Ruskej federácii s použitím bezpilotných člnov," uviedla vo vyhlásení ruská armáda. Všetky plánované ciele boli podľa nej "zničené". Ukrajina v nedeľu uviedla, že nočné ruské útoky na Odesu si vyžiadali dve obete a 22 zranených. Medzi zranenými sú aj štyri deti vo veku 11, 12 a 17 rokov, potvrdil ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Útoky ťažko poškodili odeský Chrám Premenia Pána, patriaci ukrajinskej pravoslávnej cirkvi s väzbami na Moskvu. Spod trosiek sa však podarilo vyzdvihnúť Kasperovskú ikonu Matky Božej, ktorá je patrónkou Odesy, uviedli tamojšie úrady. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu prisľúbil za útoky na Odesu ruským jednotkám odplatu. Odsúdila ich aj americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková, píše denník The Guardian. Ukrajinská pobočka ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) tiež odsúdila, ako ruské sily "neustále prejavujú neúctu k životom civilistov"

Ukrajinská protiofenzíva "zlyhala", povedal Putin na stretnutí s Lukašenkom

Ruský prezident Vladimir Putin sa v nedeľu v Petrohrade stretol so svojím najbližším spojencom, bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom. Ide o ich prvé vzájomné stretnutie od neúspešnej vzbury žoldnierov z Vagnerovej skupiny v Rusku, na ktorom Putin vyhlásil, že ukrajinská protiofenzíva "zlyhala". Na videozázname zverejnenom tlačovou službou Lukašenkovho úradu je vidieť oboch lídrov, ako prichádzajú na rokovania do Konštantínovského paláca v Petrohrade. "Zmenil som niektoré svoje plány," povedal Putin, ktorého citovala ruská tlačová agentúra TASS. Ako dodal, rokovania s Lukašenkom potrvajú približne dva dni.
Ruský prezident zároveň Lukašenkovi povedal, že protiofenzíva, ktorú vedú ukrajinské jednotky voči ruským okupačným silám, "zlyhala". "Neexistuje žiadna protiofenzíva," povedal Lukašenko podľa tlačovej agentúry TASS predtým, než ho Putin prerušil: "Existuje, ale zlyhala." Predmetom rokovaní medzi oboma lídrami má byť podľa Putina "bezpečnosť v našom regióne", cituje ďalej AFP. Ukrajina začala svoju dlho očakávanú protiofenzívu minulý mesiac, no proti ruským silám, ktoré po takmer 17 mesiacoch vojny kontrolujú viac ako šestinu jej územia, dosiahla zatiaľ len malé úspechy, konštatuje denník The Guardian.
Lukašenko ďalej uviedol, že "udrží" žoldnierov z Vagnerovej skupiny, ktorí sa po vzbure uchýlili do jeho krajiny, v strednej časti Bieloruska a situáciu má Minsk pod kontrolou."Chcú ísť na Západ, žiadajú ma o povolenie... ísť na výlet do Varšavy, do Rzeszówa," povedal Lukašenko Putinovi, ktorý sa usmieval. "Samozrejme ich však udržím v strednom Bielorusku, ako sme sa dohodli," dodal Lukašenko. "Máme pod kontrolou, čo sa deje (s vagnerovcami)... Majú zlú náladu," podotkol ďalej bieloruský vodca. Vo štvrtok bieloruské ministerstvo obrany uviedlo, že vagnerovci začali cvičiť bieloruské špeciálne jednotky na vojenskom cvičisku len niekoľko kilometrov od poľských hraníc, pripomína agentúra Reuters. Poľsko v piatok oznámilo, že jeho armáda presunie časť svojich jednotiek zo západu na východ krajiny. Dôvodom je prítomnosť žoldnierov z Vagnerovej skupiny na území susedného Bieloruska a aj ich spoločné cvičenia s bieloruskými vojakmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy