Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pitie alkoholu v tehotenstve ovplyvňuje spermie
Zdielať na

Pitie alkoholu v tehotenstve ovplyvňuje spermie

Zdroj: Omer Ziv/ilustračné

Vyplýva to z výskumu dánskych vedcov z Univerzitnej nemocnice v Aarhuse

Vyplýva to z výskumu dánskych vedcov z Univerzitnej nemocnice v Aarhuse, ktorí svoje poznatky prezentovali na výročnej konferencii Európskej spoločnosti pre ľudskú reprodukciu a embryológiu (ESHRE) v Ríme.

Štúdie sa zúčastnilo takmer 350 mužov vo veku 18 až 21 rokov, ktorých matky boli počas tehotenstva súčasťou štúdie o životnom štýle. Mužov odborníci rozdelili do štyroch kategórií podľa toho, v akej miere ich matky počas tehotenstva konzumovali alkohol.

Prvú skupinu tvorili tí, ktorých matky abstinovali, druhú tí, ktorých matky vypili týždenne jeden až jeden a pol pohára alkoholických nápojov, v tretej skupine boli muži, ktorých matky vypili týždenne dva až štyri poháre a v poslednej skupine tí, ktorých matky konzumovali viac ako štyri poháre. Jeden pohár bol zadefinovaný ako jedno pivo, malý pohár vína alebo pol decilitra tvrdého alkoholu.

Z výsledkov vyplýva, že muži, ktorí boli počas tehotenstva vystavení najvyšším koncentráciám alkoholu, mali vo veku 18 až 21 rokov v priemere 25 miliónov spermií na mililiter, zatiaľ čo u synov abstinentiek to bolo v priemere 40 miliónov spermií na mililiter.

Po zohľadnení ostatných rizikových faktorov ako napríklad fajčenie alebo zdravotné komplikácie vedci vypočítali, že koncentrácia spermií v skupine mužov, ktorých matky konzumovali najviac alkoholu, bola o 32 percent nižšia než v skupine synov abstinentiek.

Odborníci si myslia, že ak sa táto spojitosť preukáže aj nasledujúcimi štúdiami, objasní sa tým, prečo sa v uplynulých dekádach objavuje čoraz viac prípadov mužskej neplodnosti.

Najčítanejšie správy