Polojasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
BP vznikol nový problém: Prichádza hurikán Alex
Zdielať na

BP vznikol nový problém: Prichádza hurikán Alex

Mexický záliv strieda katastrofa za katastrofou.

Očakáva sa však, že prvá pomenovaná búrka tohtoročnej hurikánovej sezóny spomalí úsilie o obmedzenie úniku vytekania ropy a skomplikuje odstraňovanie následkov. Môže tiež zahnať ropu hlbšie do amerického vnútrozemia.

Alex by sa mal pohybovať západným smerom a južne od poškodeného vrtu v Mexickom zálive. Rýchlosť vetra dosahuje takmer 100 kilometrov za hodinu.

Búrka sa blíži k americko-mexickej hranici pri ústí rieky Rio Grande. Podľa predpovede by mala doraziť na pevninu pravdepodobne v stredu v noci.

V Mexickom zálive očakávajú silný vietor a vysoké vlny, čo zrejme posunie plány na príchod tretej lode, určenej na zachytávanie odčerpanej ropy.

Kríza v Mexickom zálive pokračuje už 71. deň a jej úplný koniec je v nedohľadne. Ekonomické a ekologické následky pre štyri americké pobrežné štáty rastú.

Vrtná súprava Deepwater Horizon vybuchla 20. apríla, o dva dni sa potopila. Odvtedy ropa znečisťuje Mexický záliv. Ide o najväčšiu ropnú katastrofu v dejinách USA.

Americké úrady odhadujú, že z poškodeného vrtu denne uniká 35.000 až 60.000 barelov ropy. Energetický koncern BP pomocou odsávacieho systému odčerpáva denne do 28.000 barelov. Výkon zariadenia chcú zvýšiť na 53.000 barelov denne.

Najčítanejšie správy