Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Ropa už znečisťuje aj Mississippi
Zdielať na

Ropa už znečisťuje aj Mississippi

V súčasnosti situáciu ešte zhoršuje tropická búrka Alex, ktorá zasiahla Mexický záliv v nedeľu.

Po prvý raz tak denné náklady dosiahli hranicu sto miliónov dolárov. Celkovo už BP vyplatil 2,65 miliárd dolárov (viac ako 2,14 miliárd eur), uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Ropná pohroma mala dopad na rybárstvo a turizmus pozdĺž pobrežia Mexického zálivu. Ekonomický vplyv na zvyšok americkej ekonomiky však bude limitovaný.

Podľa analytikov zníži nešťastie v Mexickom zálive v tomto štvrťroku rast americkej ekonomiky asi o pol percenta. V druhej polovici roka to bude ešte menej, informovala agentúra AP.

To je však len malá útecha pre obyvateľov pobrežia Mexického zálivu, kde je ekonomický dopad ťažký. Experti uviedli, že ropná škvrna sa prejavuje aj na psychike ľudí, ktorí sú ešte stále poznačení emóciami spred piatich rokov, po hurikáne Katrina.

Psychiatri, ktorí sa starali o ľudí po hurikáne Katrina, hovoria teraz o objavovaní sa rovnakých symptómov - hnevu, úzkosti, pitia, depresií a samovražedných myšlienok.

V súčasnosti situáciu ešte zhoršuje tropická búrka Alex, ktorá zasiahla Mexický záliv v nedeľu. Nepredpokladá sa však, že by sa dostala do oblasti s ropnou škvrnou, a tak zastavila čistenie, alebo úsilie o obmedzenie úniku ropy.

Búrka Alex by sa mohla nad teplými vodami Mexického zálivu stať hurikánom. Podľa predpokladu však zasiahne východné pobrežia Mexika, ďaleko od miest, kde sa BP pokúša zastaviť únik ropy.

Vrtná súprava Deepwater Horizon vybuchla 20. apríla, o dva dni sa potopila. Odvtedy ropa znečisťuje Mexický záliv. Ide o najväčšiu ropnú katastrofu v dejinách USA. Pri nešťastí zahynulo 11 ľudí.

Prvý raz vyplavilo more prvé obrovské zhluky tejto suroviny na brehy štátu Mississippi. Stalo sa tak v nedeľu na dvoch turistických a plážach a jednej rybárskej pláži.

Najčítanejšie správy