Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
501. deň na Ukrajine: Prigožin naďalej predstavuje potenciálnu hrozbu pre Putina
Zdielať na

501. deň na Ukrajine: Prigožin naďalej predstavuje potenciálnu hrozbu pre Putina

KYJEV / Veliteľ ukrajinského pluku Azov, ktorý sa v sobotu vrátil do vlasti z Turecka spolu so štyrmi spolubojovníkmi a prezidentom Volodymyrom Zelenským, chce ísť späť na front. Ruskí predstavitelia dnes uviedli, že protivzdušná obrana zostrelila nad Rostovskou a Brjanskou oblasťou na západe Ruska. Ruská žoldnierska vagnerova skupina vedená Jevgenijom Prigožinom naďalej predstavuje potenciálnu hrozbu pre šéfa Kremľa Vladimira Putina a jeho mocenský aparát.

Veliteľ Azov chce po návrate z Turecka znovu bojovať proti Rusku

Veliteľ ukrajinského pluku Azov, ktorý sa v sobotu vrátil do vlasti z Turecka spolu so štyrmi spolubojovníkmi a prezidentom Volodymyrom Zelenským, chce ísť späť na front. "Samozrejme. Kvôli tomu sme sa na Ukrajinu vrátili. Je to náš hlavný cieľ," povedal Denys Prokopenko v Ľvove novinárom podľa agentúry Interfax-Ukrajina. Piati velitelia, ktorí spoločne s ďalšími vojakmi vlani bránili do konca bitky o Mariupol tamojšie železiarne a oceliarne Azovstal, sú na Ukrajine mnohými oslavovaní ako hrdinovia.

"Som pevne presvedčený, že armáda je tímová práca. A dnes sme s vami, budeme pokračovať v boji. V boji rozhodne ešte povieme svoje slovo. Dnes je hlavné to, že ukrajinská armáda prevzala strategickú iniciatívu na frontovej línii. A každý deň postupujeme vpred, ničíme nepriateľa, oslobodzujeme dočasne okupované územia," povedal Prokopenko v sobotu večer po návrate na ukrajinské územie.

Rusko tvrdí, že zostrelilo rakety nad Krymom a dvoma svojimi oblasťami

Ruskí predstavitelia dnes uviedli, že protivzdušná obrana zostrelila nad Rostovskou a Brjanskou oblasťou na západe Ruska a nad ukrajinským polostrovom Krym, ktorý Rusko od roku 2014 okupuje, štyri rakety. Informovala o tom agentúra Reuters. Žiadne mŕtve ani zranené osoby si podľa úradov rakety nevyžiadali, hlásené sú len škody na majetku.

Šéf Ruskom dosadenej správy Krymu Sergej Aksjonov na sociálnej sieti Telegram uviedol, že protivzdušná obrana zostrelila blízko mesta Kerč v severovýchodnej časti Krymu strelu s plochou dráhou letu. Podľa neho zostrelenie rakety nespôsobilo žiadne škody na majetku ani nikoho nezranilo. "Žiadam všetkých, aby zostali pokojní a dôverovali iba overeným zdrojom informácií," napísal Aksionov. Incident si podľa neho nevyžiadal žiadne škody ani obete. Aksionov nekonkretizoval, odkiaľ bola raketa odpálená. Ruské štátne médiá v rovnakom čase informovali o dočasnom zastavení dopravy na Kerčskom (Krymskom) moste, spájajúcom Rusko s Krymom, v oboch smeroch.

Prigožin a vagnerovci sú pre Putina naďalej hrozbou

Ruská žoldnierska vagnerova skupina vedená Jevgenijom Prigožinom naďalej predstavuje potenciálnu hrozbu pre šéfa Kremľa Vladimira Putina a jeho mocenský aparát. Píše sa to v najnovšej analýze amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone, informuje v nedeľu agentúra DPA. Vagnerovcom sa venuje aj najnovšia analýza britského ministerstva obrany, ktorá sa zakladá na poznatkoch tajných služieb. "Putin naďalej umožňuje vagnerovcom a Prigožinovi pôsobiť v Rusku a tým byť potenciálnou hrozbou pre jeho režim," píšu experti z ISW.

Po pokuse o vzburu spred mesiaca, ku ktorej sa odhadom pripojilo 25.000 žoldnierov, sa Prigožin a velitelia vagnerovcov mohli voľne pohybovať v Rusku. Podľa ISW má Putin buď pozoruhodnú dôveru v sľúbenú Prigožinovu lojalitu, alebo nie je schopný proti nim zasiahnuť. ISW pripomína, že po vzbure Putin oficiálne prisľúbil Prigožinovi a jeho žoldnierom beztrestnosť. Žoldnierom ponúkol podpísanie zmlúv s ministerstvom obrany, stiahnutie na základne alebo do susedného Bieloruska. Podľa bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka však Prigožin ani jeho žoldnieri zatiaľ do jeho krajiny neprišli. Jeden z veliteľov vagnerovcov povedal, že bojovníci sú v súčasnosti až do augusta na dovolenke.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy