Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Viac ako polovica Slovákov oželie tento rok dovolenku
Zdielať na

Viac ako polovica Slovákov oželie tento rok dovolenku

Zdroj: mikebaird/ilustračné

Najmenej cestujú Bulhari, najviac Švédi a Holanďania.

Najmenej cestujú Bulhari, keďže 70 % z nich prežije dovolenku v doma. Vyplýva to z prieskumu o cestovaní 2010, ktorý na vzorke 16.364 respondentov v 16 krajinách uskutočnilo združenie GfK Association.

"Iba 6 z 10 respondentov minie tento rok časť zo svojich príjmov na dovolenku. Najdlhšie cestujú Holanďania a minú na to najvyššiu sumu peňazí. Rozdiel medzi západnou a východnou Európou je pomerne výrazný," informuje prieskum.

"Z opýtaných viac ako tretina minie v roku 2010 na dovolenky maximálne 1000 eur na osobu a asi pätina menej ako 500 eur, čo je suma najprijateľnejšia v KSVE." Každý desiaty oslovený investuje do oddychu na cestách 1000 až 2000 eur.

Dovolenku v sume od 501 až 1000 eur prežijú najčastejšie v západnej Európe Švédi (26 % obyvateľov) a najmenej Portugalci (6 %), kým v KSVE sú to Česi (13 %) a Bulhari (2 %). Túto sumu z rodinného rozpočtu rovnako ako sumu 1001 až 2000 eur vynaloží po 15 % občanov v USA. Vyše 2000 eur investuje do dovolenky 18 % Američanov a v Európe sa k tejto sume blížia iba Briti (16 %).

"O čosi menej ako 30 % respondentov chodí každý rok na 2-týždňovú dovolenku. Zhruba rovnaký počet si vyberá týždňové pobyty a 13 % respondentov dovolenkuje menej ako 7 dní." Takých, ktorí najradšej opustia pracovné tempo a povinnosti na dlhšie obdobie, teda každý rok na 3 až 4 týždne, najčastejšie prieskum našiel v Holandsku, Veľkej Británii a Belgicku, všeobecne je to asi každý piaty respondent. "V Holandsku si až 17 % obyvateľov berie dovolenku na 5 a viac týždňov, pričom priemer za ostatné krajiny je 7 %. Táto skutočnosť spolu s výškou výdavkov robí z Holanďanov cestovateľov číslo jeden."

Na otázku, aké sú preferované destinácie, opýtaní odpovedali tak, že spomedzi všetkých respondentov "dve tretiny zostávajú vo vlastnej krajine. V západnej Európe počet týchto dovolenkárov klesá tesne pod 50 %". Ľudia z juhozápadnej Európy majú tendenciu zostávať na prázdniny vo svojej vlastnej krajine - takmer 70 % Portugalcov, Španielov a Talianov a 60 % Francúzov rado relaxuje cez voľný čas doma.

Až 80 % Američanov nezvykne cestovať do zahraničia. Medzi Turkmi toto číslo dosahuje 95 %. Kým Maďari a Poliaci preferujú dovolenku doma, Česi skôr pozerajú po cudzine.

Aké sú najobľúbenejšie dovolenkové aktivity? Z respondentov 37 % uviedlo, že chcú relaxovať pri čítaní knihy, odpočívať alebo sa hrať hry. Až 58 % Európanov priznalo, že vyhľadávajú relax nesprevádzaný žiadnymi aktivitami, čo priznalo iba 10 % Američanov.

Najčítanejšie správy