Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Ďalší žralok v obľúbenej destinácii Slovákov: Ide o najrýchlejší druh
Zdielať na

Ďalší žralok v obľúbenej destinácii Slovákov: Ide o najrýchlejší druh

Archívna reportáž

ATÉNY / Po správe o útoku žraloka v Egypte, ktorá obletela celý svet, sa prípady, kedy sa žraloky približujú k pevnine a k ľuďom, objavujú čoraz častejšie. Môže ísť aj práve o najrýchlejší druh.

Portál TN.cz upozornil na ďalší prípad žraloka blízko pevniny. Podľa denníka Greek City Times v piatok, 23. júna, zbadal profesionálny rybár žraloka iba niečo cez dva kilometre od prístavu gréckeho ostrova Zakynthos, ktorý je obľúbenou dovolenkovou destináciou aj mnohých Slovákov. Skúsený kapitán videl žraloka už z diaľky a priblížil sa so svojou loďou, aby zistil, čo to presne je. Išlo pravdepodobne o druh mako z čeľade dlhoplutvých, ktorý dokáže plávať až rýchlosťou 70 kilometrov za hodinu.

Ako povedal v rozhovore pre ERT Zakynthos, žralok nebol vôbec agresívny, práve naopak, bol pokojný a "vedľa lode plával ako delfín". Tento konkrétny druh žraloka je sťahovavý, nachádza sa vo veľkých hĺbkach a za normálnych okolností neprichádza na pláže.

Žraloka, zrejme tiež druhu mako, videli aj v severnom Taliansku neďaleko prístavu Livorno a tento živočích sa objavil aj v prístave na španielskom ostrove Menorca, kde mohlo ísť o žraloka modrého.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy