Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Hrozí v Rusku prevrat? Prigožin chce zvrhnúť velenie ruskej armády
Zdielať na

Hrozí v Rusku prevrat? Prigožin chce zvrhnúť velenie ruskej armády

MOSKVA / Veliteľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu, 24. júna, vyhlásil, že jeho 25-tisícová armáda je pripravená zomrieť pri pokuse o zvrhnutie ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. Ruská Federálna bezpečnostná služba obvinila Prigožina z pokusu rozpútať občiansku vojnu a vyzvalo jeho bojovníkov, aby ho zadržali. Ruské úrady v reakcii na vyhlásenie Pigrožina zaviedli v Moskve režim protiteroristickej operácie.

"Všetci z nás sú pripravení zomrieť. Všetci, 25-tisíc a potom ďalších 25-tisíc," vyhlásil Prigožin v novej zvukovej nahrávke. "Umierame za ruský ľud," dodal. Ruské úrady v Rostovskej oblasti vyzvali ľudí, aby nevychádzali zo svojich domovov. "Orgány činné v trestnom konaní robia všetky kroky potrebné na zaistenie bezpečnosti obyvateľov," gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev napísal na sociálnej sieti. "Žiadam všetkých, aby zachovali pokoj," dodal.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) obvinila Prigožina z pokusu rozpútať "občiansku vojnu" a vyzvalo jeho bojovníkov, aby ho zadržali. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na ruské tlačové agentúry. "Prigožinove vyhlásenia a skutky sú v podstate výzvou na rozpútanie občianskeho konfliktu na území Ruskej federácie a bodnutím do chrbta všetkých ruských vojakov bojujúcich proti fašistickým ukrajinským silám," uviedla FSB vo svojom vyhlásení a vyzvala vagnerovcov aby ho zadržali.

Prigožin v sobotu, 24. júna ráno, vyhlásil, že so svojimi bojovníkmi obsadil veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom a získal kontrolu nad všetkými miestnymi vojenskými objektami, vrátane letiska. "Sme na (okresnom) veliteľstve, je 7.30 ráno," uviedol Prigožin vo videu na Telegrame. "Vojenské objekty v Rostove, vrátane letiska, máme pod kontrolou," dodal. Odkázal, že jeho bojovníci budú blokovať Rostov nad Donom a zamieria na Moskvu, ak za nimi neprídu ruský minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov.        

V Moskve vyhlásili režim protiteroristickej operácie

Ruské úrady v sobotu vyhlásili v Moskve a Moskovskej oblasti "režim protiteroristickej operácie". Reagovali tak na vyhlásenie šéfa vagnerovcov Prigožina, že sa chystá zvrhnúť najvyššie vedenie ruskej armády. "Na území Moskvy a Moskovskej oblasti bol zavedený režim protiteroristickej operácie s cieľom zabrániť možným teroristickým činom," uviedol vo vyhlásení ruský protiteroristický výbor.

Ruská armáda vyzvala vagnerovcov, aby sa prestali búriť

Ruská armáda uviedla, že zaručí bezpečnosť všetkým bojovníkom z Vagnerovej skupiny, ktorí sa prestanú búriť proti najvyššiemu vedeniu ruských ozbrojených síl. "Obraciame sa na bojovníkov Vagnerovej skupiny. Boli ste oklamaní zločineckým podnikom Prigožina a účasťou na ozbrojenom povstaní," odkázala ruská armáda. Bojovníkov z Vagnerovej skupiny požiadala, aby boli rozumní a skontaktovali sa so zástupcami ruského ministerstva obrany. "Všetkým garantujeme bezpečnosť," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy