Polojasno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Ropy vytieklo viac, ako mysleli!
Zdielať na
Zahraničie

Ropy vytieklo viac, ako mysleli!

Zdroj: REUTERS

Ide o najhoršiu ropnú katastrofu v histórii USA

Aktuálne vedci rátajú s tým, že denne vytečie do mora maximálne okolo 5400 ton ropy, kým doteraz sa odhadoval objem do 3400 ton ropy denne. Zvýšili sa aj odhady minimálneho množstva z doterajších najmenej 1600 ton ropy denne na aktuálnych 2700 ton.     

Znamená to, že v uplynulých siedmich týždňoch mohlo vytiecť do mora takmer šesťkrát toľko ropy, ako po havárii tankeru Exxon Valdez pred pobrežím Aljašky v roku 1989, napísalo dnešné vydanie denníka The Washington Post.     

Spomínané údaje sa týkajú obdobia, kým sa spoločnosti BP podarilo nainštalovať na zdroj znečistenia konštrukciu, cez ktorú odvádza podľa vlastných informácií prečerpáva do tankera viac ako 2150 ton ropy denne.     

V súvislosti s nepriaznivými informáciami sa zvyšuje aj tlak americkej administratívy na energetický koncern BP, ktorého predstaviteľov admirál pobrežnej stráže USA  Thad Allen dnes požiadal, aby sa v stredu 16. júna stretli priamo s prezidentom USA Barackom Obamom. Ako vyplýva z Allenovho listu šéfovi rady riaditeľov BP Carlovi-Henricovi Svanbergovi, americká administratíva nemieni byť nečinná alebo sa uspokojiť dovtedy, kým sa únik nepodarí zastaviť, šírenie ropy v Mexickom zálive sa nedostane pod kontrolu a ľudia sa nebudú môcť vrátiť k normálnemu spôsobu života.     

Spomínané stretnutie by malo byť prvou osobnou schôdzkou Baracka Obamu a predstaviteľov BP od 20. apríla, keď vybuchla a dva dni na to sa potopila vrtná súprava Deepwater Horizon. O život prišlo 11 ľudí. Ide o najhoršiu ropnú katastrofu v histórii USA.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy