Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Krádež v Osvienčime objednal švédsky neonacista
Zdielať na
Zahraničie

Krádež v Osvienčime objednal švédsky neonacista

Zdroj: TASR

Ten však obvinenia muža z väzby popiera

Wahlström je známa postava švédskeho neonacistického hnutia. Krádež si mal objednať u svojho priateľa Andersa Högströma, oznámil dnes poľský denník Rzeczpospolita, ktorý sa odvoláva na Högströmove protokoly o výsluchu.

Štátna prokuratúra v Krakove správu denníka nepotvrdila. Wahlström v januári pre štokholmský denník Expressen vyhlásil, že s krádežou nemá nič spoločné a ide len o obyčajné fantazírovanie Högströma, ktorý chce takto zarobiť peniaze.        

Högström momentálne sedí v Poľsku vo vyšetrovacej väzbe.  Zatkli ho vo februári vo Švédsku a o dva mesiace ho vydali do Poľska. Čelí obvineniam, že poveril päť Poliakov vlámaním sa do pamätníka. Nápis ukradli v noci na 18. decembra zo vstupnej brány do bývalého koncentračného tábora. O niekoľko dní sa našiel poškodený. Dvaja z piatich zadržaných Poliakov uviedli, že ich krádežou poveril 35-ročný Högström.       

Troch zlodejov odsúdili na tresty odňatia slobody vo výške od 1,5 až 2,5 roka. Nemeckí nacisti zriadili tábor v roku 1940 a o život v ňom prišlo do konca vojny viac ako 1,1 milióna ľudí, väčšinou židov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy