Skoro jasno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
480. deň na Ukrajine: Vysoký počet obetí vojakov má Ukrajina aj Rusko
Zdielať na

480. deň na Ukrajine: Vysoký počet obetí vojakov má Ukrajina aj Rusko

UKRAJINA / Ukrajina pokračuje v útočných akciách a hlási dobytie obce Pjatychatky v Záporožskej oblasti na juhu krajiny. Informáciu potvrdil aj Ruskom dosadený predstaviteľ v tejto oblasti Vladimir Rogov. Ruské delostrelectvo ale na Ukrajincov stále útočí a ťažké boje v Záporožskej oblasti pokračujú. Kyjev tiež tvrdí, že jeho sily zničili významný muničný sklad blízko okupovaného prístavného mesta Heničesk na juhu Chersonskej oblasti.

Ukrajinské sily zničili muničný sklad v Chersonskej oblasti, uviedli úrady

Ukrajinské sily zničili muničný sklad neďaleko ruskom okupovaného prístavného mesta Heničesk v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala v nedeľu z webovej stránky denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na ukrajinské úrady. "Naše ozbrojené sily ráno zasadili dobrý úder - a veľmi hlasný – v dedine Rykove v Heničeskom okrese na dočasne okupovanom území Chersonskej oblasti," uviedol hovorca odeskej vojenskej správy Serhij Bratčuk vo videozázname, ktorý bol zverejnený v nedeľu. Bratčuk dodal, že na mieste sa nachádzal významný muničný sklad, ktorý bol však zničený.

Agentúra Reuters, na ktorú sa The Guardian odvoláva, túto informáciu nebola schopná bezprostredne overiť. Ruská strana sa k údajnému útoku bezprostredne nevyjadrila. Ukrajinské médiá zverejnili videozáznamy, na ktorých je možné pozorovať rozsiahly stĺpec dymu a horiace projektily letiace po oblohe, a počuť zvuk výbuchov, opisuje The Guardian. Britské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že ťažké boje pokračujú v Záporožskej oblasti, v západnej časti Doneckej oblasti a v okolí mesta Bachmut. Obe strany podľa ministerstva utrpeli značné straty.

Ukrajinci dobyli dedinu Pjatychatky na záporožskom fronte, uviedla ruská správa

Ukrajinské sily prevzali kontrolu nad dedinou Pjatychatky na fronte v Záporožskej oblasti. Na telegrame to uviedol predstaviteľ Ruskom dosadenej okupačnej správy Vladimir Rogov. Podľa agentúry Reuters ide o prvý úspech ukrajinskej armády v tejto časti frontu od začiatku protiofenzívy na začiatku júna. Kyjev sa k tomu nevyjadril.

Dedinu Pjatychatky, ktorá leží zhruba 40 kilometrov južne od Záporožia, ukrajinské sily dobyli po intenzívnom útoku aj za cenu veľkých strát, uviedol Rogov, podľa ktorého sa teraz v dedine opevnili a sú pod paľbou ruského delostrelectva. "V tomto smere pokračujú ťažké a krvavé bitky," uviedol zástupca okupačnej správy. Ukrajina sa k situácii bezprostredne nevyjadrila. Agentúra Reuters poznamenala, že situáciu na bojisku nemôže nezávisle overiť.

Rusko opakovane tvrdí, že spôsobuje kyjevským silám ťažké straty, a prezident Vladimir Putin minulý týždeň vyhlásil, že Ukrajina nemá proti jeho armáde "žiadnu šancu". Kyjev naopak tvrdí, že jeho jednotky postupujú na viacerých miestach frontu a jeho vojakom sa darí opäť získať kontrolu nad časťami ukrajinského územia.

VIDEO: Pomoc z Dolného Kubína do zaplavených oblastí

Kamión s pomocou za asi 50-tisíc eur poslali z Dolného Kubína do ukrajinského Chersonu. V tejto oblasti evakuovali tisíce ľudí po zničení Kachovskej priehrady. Kamión očakáva v Chersone aj Marek Janiga z oravskej obce Veličná. Oravci vypravia aj ďalší kamión.

Zelenskyj na Deň otcov ďakoval "statočným vojakom" bojujúcim proti invázii Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v nedeľu na Deň otcov poďakoval všetkým "silným a statočným" vojakom bojujúcim proti invázii Ruska. Ako na sociálnych sieťach napísal, želá otcom, aby sa nakoniec z frontu vrátili. "Ocko... Toto slovo počuť každý deň milióny ráz a zakaždým znamená ochranu, silu a bezhraničnú lásku. Na Deň otcov by som rád zaželal, aby toto slovo – ocko – počulo čo najviac ukrajinských mužov!" uviedol prezident.

"Ďakujem vám. Ďakujem každému ukrajinskému otcovi, každej ukrajinskej rodine za našich silných a statočných vojakov, ktorí bránia nezávislosť Ukrajiny a bojujú za prežitie Ukrajiny!" pokračoval. Zverejnil aj video vládnej iniciatívy s názvom United24, ktorá robí zbierku peňažných darov. Video zachytáva ukrajinských vojakov, ako sa vracajú z frontu domov a objímajú deti. "Želám našim otcom dlhý život v zdraví. A každému otcovi, ktorý je na fronte, aby sa vrátil domov," povedal Zelenskyj. Video obsahuje zábery ženy, ktorá ďakuje otcom "za to, že sú našimi hrdinami".

Ukrajina obsadila dedinu v Záporožskej oblasti

Ukrajina opätovne dobyla dedinu Pjatychatky v Záporožskej oblasti na juhu krajiny. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a webovej stránky denníka The Guardian, ktoré sa odvolávajú na na Ruskom dosadeného predstaviteľa v tejto oblasti Vladimira Rogova. Rogov uviedol, že ukrajinské sily túto obec obsadili a zaujali opevnené pozície. Dodal, že ruské delostrelectvo na Ukrajincov útočí a ťažké boje v Záporožskej oblasti pokračujú.

Ukrajina sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrila a Reuters nebola schopná tieto informácie overiť z nezávislých zdrojov. V prípade potvrdenia týchto správ by to bol pre Kyjev prvý zisk v tejto oblasti od začiatku ukrajinskej protiofenzívy, píše The Guardian.

Rusko a Ukrajina majú v bojoch vysoké straty medzi vojakmi

Rusko a Ukrajina majú v bojoch vysoké počty obetí medzi vojakmi. Kyjev vedie prvé fázy protiofenzívy zameranej na vytlačenie ruských síl, ktoré okupujú ukrajinské územia. V nedeľu o tom informovali britskí predstavitelia, na ktorých sa odvolali tlačová agentúra AP a portál britskej televízie Sky News.
Ruské straty sú pravdepodobne najvyššie od marca, keď vrcholil boj o východoukrajinské mesto Bachmut, uviedli britskí predstavitelia v najnovšom hodnotení vojny.

Podľa britských tajných služieb sa najintenzívnejšie boje sústreďujú v juhovýchodnej Záporožskej oblasti, tiež okolo Bachmutu a v západnejšej časti Doneckej oblasti (na východe Ukrajiny). V britskej aktuálnej správe sa uvádza, že Ukrajina vedie ofenzívu práve v spomínaných troch lokalitách a zaznamenala "malé postupy" a že ruské sily podnikajú "pomerne účinné obranné operácie" na juhu Ukrajiny, ale útočia aj na východe.

Ukrajinská armáda v pravidelnej aktuálnej správe v nedeľu ráno informovala, že za predchádzajúcich 24 hodín podniklo Rusko 43 vzdušných úderov, štyri raketové a 51 útokov zo salvových raketometov. Podľa oznámenia generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl sa Rusko naďalej sústreďuje na útočné operácie na priemyselnom východe Ukrajiny – útoky zameriava na mestá Bachmut, Avdijivka, Mariinka a Lyman v Doneckej oblasti, pričom došlo k 26 bojovým zrážkam.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy