Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
479. deň na Ukrajine: Raketový útok zabil dvoch dobrovoľníkov
Zdielať na

479. deň na Ukrajine: Raketový útok zabil dvoch dobrovoľníkov

UKRAJINA / Ukrajinské sily pokračujú v ofenzíve na troch úsekoch frontu. Čiastočné územné zisky dosiahli pri Bachmute. Podľa ukrajinskej vicepremiérky Mal-jarovej vládne jednotky v niektorých smeroch postúpili až o dva kilometre. Rusko postup ukrajinských síl oficiálne nepotvrdilo. Tvrdí ale, že za posledných 24 hodín spôsobilo Ukrajincom ťažké straty. Rusi útočili v oblasti Charkova, kde zomreli dvaja ľudia. Ostreľovaniu čelilo aj mesto Cherson. Zranenia utrpelo 23 civilistov, vrátane troch detí.

Ukrajina pokračuje v ofenzíve

Ukrajinské sily pokračujú v ofenzíve na najmenej troch úsekoch frontu. Podľa overených záberov z miesta dosiahli okrajové zisky pri Bachmute, píše americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa dnešného hlásenia ukrajinského generálneho štábu sa ruské jednotky sústredia podobne ako v posledných mesiacoch najmä u Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky, kde sa za uplynulý deň obe armády stretli v 36 prípadoch.

Podľa námestníka ukrajinského ministra obrany Volodymyra Gavrylova Ukrajina na bojisku prevzala iniciatívu, avšak na víťazstvo potrebuje zbrane s doletom až 200 kilometrov. "V modernej vojne je najdôležitejšie mať prehľad o situácii, poznať pozíciu nepriateľa a byť schopný viesť presné údery na veľké vzdialenosti. To znamená mať zbrane, ktoré nepriateľa dokážu zasiahnuť na vzdialenosť až 200 kilometrov," citovala Gavrylova agentúra Unian.

Ruské ostreľovanie mesta Cherson zranilo 23 ľudí vrátane troch detí

Ruské ostreľovanie juhoukrajinského mesta Cherson zranilo v sobotu 23 ľudí vrátane troch detí, informovalo ukrajinské ministerstvo vnútra. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News. "(Ruské) Delostrelectvo bolo použité proti civilnému obyvateľstvu," napísalo ministerstvo na platforme Telegram. "Výbuchy sa ozývali naraz vo viacerých štvrtiach mesta," dodalo. Medzi zranenými sú 15-ročný chlapec, 16-ročné dievča a 11-ročné dievča. "Všetci dostali lekársku pomoc. Poškodených bolo niekoľko budov a zariadení infraštruktúry," uviedlo ministerstvo v Kyjeve.

Ruský raketový útok v Charkovskej oblasti zabil 2 dobrovoľníkov v aute

Gubernátor Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny Oleh Synehubov informoval, že pri ruskom raketovom útoku na malú dedinu zahynuli v sobotu dvaja ľudia v aute. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters. Synehubov predtým na platforme Telegram uviedol, že pri zásahu auta ruskou protitankovou riadenou strelou zahynuli štyria ľudia. Auto smerovalo k dedine Hurjiv Kozačok, ktorá sa nachádza blízko hranice s Ruskom. Gubernátor v aktualizovanom príspevku na Telegrame spresnil, že o život prišli v aute dvaja dobrovoľníci – 42-ročný muž a 53-ročná žena. Ukrajina oslobodila vlani na jeseň mnoho dedín a miest v Charkovskej oblasti, ale odvtedy ruská armáda často túto oblasť ostreľuje. Ničí tam životne dôležitú infraštruktúru a zbíja obyvateľov.

Ukrajinské drony podľa ruskej správy zaútočili na čerpaciu stanicu Družby

Súvisiace články

Najčítanejšie správy