Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nepotrebuje opaľovací krém: Tento status lekára sa zahráva so životmi
Zdielať na

Nepotrebuje opaľovací krém: Tento status lekára sa zahráva so životmi

PRAHA / Český lekár, ktorého na sociálnej sieti sledujú desaťtisíce ľudí, rozhneval lekársku obec po jednom zo svojich statusov. Hovorí v ňom, že nepoužíva slnečné okuliare ani opaľovacie krémy, pretože jeho koža to nepotrebuje. Popudil tým aj mnohých pacientov, ktorí bojujú s rakovinou kože.

"Moja prezývka na Instagrame je Melanóm a ja a je to z toho dôvodu, že sa už 4 roky trápim s rakovinou kože," uviedla Kristína. Tá sa o diagnóze, ktorá prevrátila jej život hore nohami, dozvedela, keď mala 18 rokov. Začalo to nevinne, znamienkom na chrbte, ktorý sa po histológii ukázal ako zhubný melanóm. Kika vtedy prvé kolo s rakovinou vyhrala, no druhé sa spustilo po 3 rokoch, tentoraz zistenými metastázami na pľúcach. "To znemená, že ten melanóm začal cestovať v tele, uchytil sa na pľúcach a po nejakej dobe sa začal znovu rozvíjať," opísala. 

Podobných prípadov, ako je tento, pribúda na Slovensku rádovo v tisíckach. Posledné štatistiky hovoria o tom, že práve u nás má rakovina kože stúpajúci trend. Podľa štatistík NCZI v roku 2021 pribudlo na Slovensku najviac zhubných nádorov rakoviny kože. Išlo o takmer 8000 novodiagnostikovaných prípadov.

Rozšíril sa nebezpečný status od lekára

Napriek týmto štatistikách obletel sociálne siete status českého lekára, ktorý tvrdí, že natieranie sa na slnku až také potrebné nie je. "Je pre mňa dôležité mať zdravý vzťah so slnkom a prirodzeným svetlom. Nepoužívam opaľovacie krémy, pretože moja koža je dobre pripravená na intenzitu slnka. Zároveň s vystavovaním sa slnku zachádzam vnímavo, citlivo a múdro. Postupne zvykám svoj typ kože na intenzitu slnka," uviedol na sociálnej sieti MUDr. Jan Vojáček.

"Dlho som si vyčítala, ako by to asi bolo, keby som sa vtedy natrela," reagovala Kristína. V statuse lekár Vojáček síce hovorí aj o tom, že chápe, že každý má iný typ kože, a že keď už používať opaľovacie krémy tak netoxické, no v závere opäť hovorí o tom, že k životu nepotrebuje ani slnečné okuliare ani opaľovacie krémy. "Odkedy nepoužívam okuliare, som si kožu nespálil, pretože sa dokážem slnku prispôsobiť," pokračoval v statuse lekár.

Na daný príspevok reagovala aj nahnevaná pacientka Kristína. "Zanechala som tomu pánovi doktorovi komentár. Niečo v zmysle, že ak chce docieliť, aby bolo viac ľudí s melanómom kože, tak bravo," opísala. 

Po vlne kritiky zo strany hlavne lekárskej obce sa Vojáček rozhodol svoj status z Instagramu zmazať. Tento čin odôvodnil tým, že slová boli pochopené inak, ako ich myslel. "Veľa vecí vnímam inak a uznávam, že mne to pripadá úplne normálne, pretože o živote, zdraví, chorobách mám iné presvedčenie než je klasické," vysvetlil lekár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy