Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Moldavsku sa začal samit lídrov Európskeho politického spoločenstva
Zdielať na

V Moldavsku sa začal samit lídrov Európskeho politického spoločenstva

KIŠIŇOV / V moldavskom Kišiňove sa začal samit lídrov Európskeho politického spoločenstva. Lídri Európy sa stretli na zámku Mimi, prišiel aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na samite je aj slovenský premiér Ľudovít Ódor.

Na tomto stráženom mieste sú tisícky novinárov z celého sveta a vyše 40 štátnikov z európskych krajín, okrem Bieloruska a Ruska. Po príchode napríklad Zelenskyj už niekoľkokrát zopakoval, že krajina je pripravená stať sa členskou krajinou NATO. ​"Ukrajina je pripravená na členstvo v NATO. Čakáme, kedy bude NATO pripravené na Ukrajinu. A myslím si, že bezpečnostné záruky sú veľmi dôležité nielen pre Ukrajinu, ale aj pre našich susedov, pre Moldavsko. Kvôli Rusku a ich agresii na Ukrajine a potenciálnej agresii voči iným častiam Európy," uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ten potom sedel počas slávnostného obeda vedľa nášho premiéra. "Pôsobil na mňa ako človek, ktorý je úplne rozhodnutý tú vojnu vyhrať," uviedol predseda vlády Ľudovít Ódor.

Podobne je na tom Moldavsko, ktoré chce do Únie. "Moldavská republika má veľa priateľov, ktorí nás podporujú. Prítomnosť lídrov v našej krajine a vaša prítomnosť, drahá Ursula, je veľmi jasným posolstvom, že Moldavská republika nie je osamotená," vyhlásila moldavská prezidentka Maia Sandu.

Moldavsko sa už minulý rok v júni stalo kandidátskou krajinou po samite v Bruseli, ale musí splniť ešte veľa vecí. Je to najmä korupcia a sporné územie Podnestersko, ktoré je naďalej okupované Ruskom. Kým si toto Kišiňov nevyrovná, tak do Únie nebude môcť vstúpiť. Ambície Moldavska sú vstúpiť do Únie v roku 2030 a dostali podporu či už Macrona, Von der Leyenovej, ale aj Ľudovíta Ódora. Toto ale naozaj jednoduché nebude.

Chudobné Moldavsko je skúšané najmä od ruskej agresie na Ukrajine. Aj preto sa tento samit konal symbolicky len niekoľko kilometrov od ukrajinských hraníc a nie v hlavnom mieste Kišiňov. "Je to pekný signál pre tieto krajiny, že nám nie je ľahostajné, čo sa tu deje," dodal Ódor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy