Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pitevná správa: Petr Muk sa zadusil zvratkami
Zdielať na
Zahraničie

Pitevná správa: Petr Muk sa zadusil zvratkami

Zdroj: TASR/Miroslav Košírer

Podľa lekárov išlo o rýchlu a bezbolestnú smrť do jednej minúty po vdýchnutí

"Je to rýchla a bezbolestná smrť," uviedol lekár, ktorý sa na pitve podieľal. Ďalej sa v správe uvádza, že Muk zomrel medzi 4. a 5. hodinou v pondelok ráno a v krvi mu namerali 2,65 promile alkoholu. Hudobník mal v tele tiež určitú koncentráciu látky, ktorá sa pridáva do liekov proti depresii. Stopy po drogách sa v jeho tele nenašli.

Podľa odborníka by už speváka žiadna lekárska pomoc nezachránila. "Za normálnych okolností, keby bol v bdelom stave a sedel alebo stál vo vzpriamenej polohe, tak by sa obsah dostal do dutiny ústnej a odtiaľ von. Poležiačky však nastáva problém a obsah žalúdka sa dostane pri nádychu do priedušnice a následne do pľúc, ktoré poleptá a zároveň zabráni výmene plynu v pľúcach a nastáva udusenie," vysvetlil lekár.

"Dá sa povedať, že zomrel minútu potom, ako sa zvratky dostali do pľúc. Ani najrýchlejšia lekárska pomoc by mu v jeho stave nepomohla," dodal lekár. 

Verejná rozlúčka so spevákom sa uskutoční v pražskom Divadle Broadway vo štvrtok 3. júna. "Posledná rozlúčka pre verejnosť sa uskutoční o desiatej hodine a popoludní v úzkom rodinnom kruhu. Ďakujeme všetkým za pochopenie, podporu a prejav sústrasti," uviedla vo vyhlásení spevákova manželka Eva. Ľudia si na zosnulého speváka môžu zaspomínať tiež v pražských Havlíčkových sadoch na Vinohradoch. Pietne miesto uprostred parku známeho ako Grébovka po dohode s rodinou vyčlenila Rada mestskej časti Praha 2.

Petr Muk sa narodil 4. februára 1965 v Českom Krumlove a vyštudoval Strednú priemyselnú školu stavebnú v Českých Budějoviciach. Už od 15 rokov pôsobil v rôznych punkových a undergroundových kapelách a v rokoch 1985 až 1993 bol lídrom skupiny Oceán, s ktorou vydal tri štúdiové albumy. V rokoch 1992 až 1996 potom pôsobil v skupine Shalom, ktorá vydala dva štúdiové albumy, jednu koncertnú nahrávku a dve kompilácie. Svoj prvý sólový album s jednoduchým názvom Petr Muk vydal v roku 1997. Po ňom nasledovali nahrávky Jizvy lásky (2000), Dotyky snu (2002), Oh L'Amour (2004), Osud ve dlaních (2005), výberovka Slunce / To nejlepší (2007), Muzikál a film (2009) a V bludišti dnů, ktorá vyšla 21. mája. Minialbum Oh L'Amour obsahoval české verzie skladieb skupiny Erasure, ktorej Muk spoločne s kapelou Oceán robil predskokana na turné po Veľkej Británii. Účinkoval taktiež v muzikáloch ako napríklad Rusalka, Johanka z Arku alebo Galileo. V rokoch 2002 a 2003 sa stal strieborným českým slávikom, o rok neskôr bronzovým. Okrem toho niekoľkokrát obsadil druhé miesto v prestížnej ankete TýTý a taktiež sa opakovane umiestnil v prvej trojke hlasovania členov Akadémie populárnej hudby.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy