Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Kosove pokračujú protesty, ktoré si vyžiadali viacero zranených
Zdielať na

V Kosove pokračujú protesty, ktoré si vyžiadali viacero zranených

PRIŠTINA / Na severe Kosova, kde žije silná srbská menšina, v utorok 30. mája pokračovali protesty Srbov proti novým starostom z albánskych strán. Tie zvíťazili v komunálnych voľbách, ktoré však miestni Srbi na protest bojkotovali. Podľa agentúry ANSA bolo pri stretoch s demonštrantmi zranených 41 príslušníkov týchto jednotiek, KFOR o niečo neskôr potvrdila zhruba 25 ranených medzi svojimi príslušníkmi. V oblasti sa protesty konali už minulý týždeň.

V meste Zvečan sa dnes skupina srbských demonštrantov pokúsila vniknúť na radnicu. Zabránila im v tom kosovská poriadková polícia, ktorú tvoria v drvivej väčšine kosovskí Albánci, a to za použitia slzotvorného plynu. Polícia uviedla, že len reagovala na pokus demonštrantov prelomiť bezpečnostný kordón okolo budovy.

Do stretov medzi políciou a demonštrantmi sa zapojili tiež vojaci jednotiek KFOR, ktorí sa snažili najskôr obe skupiny oddeliť a potom zasiahli proti demonštrantom, píše agentúra AFP. Podľa zdrojov agentúry ANSA bolo pri strete zranených 41 vojakov KFOR, z ktorých bolo 11 Talianov. Traja sú vo vážnom stave. Misia KFOR neskôr potvrdila zhruba 25 zranených medzi talianskymi a maďarskými vojakmi, ktorí utrpeli zlomeniny a popáleniny kvôli "výbuchu zápalných zariadení". Podľa veliteľa KFOR Angela Michela Ristucciu boli útoky na vojakov "nevyprovokované".

Protesty si vyžiadali zranených

Miestny spravodajský server Kossev napísal, že po stretoch vyhľadalo pomoc v nemocnici cez 50 ľudí. Jeden človek bol operovaný a jeho život je v ohrození. Podľa serveru bol medzi ranenými aj bývalý zvečanský starosta Dragiša Milović. Podľa neho boli demonštranti neozbrojení. Srbský prezident Aleksandar Vučić dnes zvýšil bojovú pohotovosť na najvyšší stupeň, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvo obrany. Vučić uviedol armádu do bojovej pohotovosti už minulý týždeň.

Zástupcovia Srbov rezignovali na funkcie v samospráve vlani v novembri a bojkotovali aprílové komunálne voľby. Tých sa zúčastnili menej ako štyri percentá voličov, ktorí hlasovali predovšetkým za celoštátne kosovské strany. Volebné úrady platnosť volieb potvrdili, následkom čoho sa starostami stali politici z radov albánskych strán. Zástupcovia srbskej menšiny sa s vládou v Prištine dlhodobo sporia o vytvorenie zväzku miest na severe Kosova, kde majú väčšinu práve etnickí Srbi. Prvé protesty vypukli už minulý týždeň, keď sa štvorica zvolených starostov ujala úradu. To srbskí demonštranti odmietajú. Po vláde chcú, aby starostu funkcie zbavila a stiahla tiež špeciálne sily kosovskej polície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy