Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
459. deň na Ukrajine: Kyjev zažil najväčší dronový útok od začiatku vojny
Zdielať na

459. deň na Ukrajine: Kyjev zažil najväčší dronový útok od začiatku vojny

KYJEV / Kyjev mal v nedeľu 28. mája oslavovať výročie založenia mesta, namiesto toho vyhlásili v ukrajinskej metropole 5 hodín trvajúci letecký poplach. Rusko totiž uskutočnilo masívny útok na ukrajinskú metropolu. Zahynul najmenej jeden človek a ďalší traja utrpeli zranenia. Išlo o najrozsiahlejší útok dronmi na Kyjev od začiatku ruskej invázie. Proti-vzdušnej obrane sa podarilo zostreliť väčšinu z vyše 50-tich útočiacich dronov. Padajúce trosky strojov však zasiahli budovy a spôsobili požiare. Letecký poplach platil aj v ďalších regiónoch.

Rusko podniklo najväčší dronový útok na Kyjev od začiatku invázie

Kyjev v noci na nedeľu 28. mája čelil najväčšiemu dronovému útoku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Na ukrajinskú metropolu zaútočilo približne 40 "kamikadze dronov" iránskej výroby, uviedli tamojší predstavitelia. Ukrajinské vzdušné sily v príspevku na sociálnej sieti Telegram vyhlásili, že sa im podarilo zostreliť 52 z celkových 54 dronov Šáhid iránskej výroby. Dodali, že ruská armáda dronmi útočila najmä na vojenskú a kritickú infraštruktúru v Kyjeve a ďalších centrálnych regiónoch Ukrajiny. "Nepriateľ sa dnes rozhodol 'zagratulovať' Kyjevčanom pri príležitosti Dňa Kyjeva prostredníctvom svojich smrtiacich dronov," napísal na Telegrame šéf vojenskej administratívy Kyjeva Serhij Popko. Dodal, že útok prebiehal vo viacerých vlnách a letecký poplach preto v ukrajinskej metropole trval až päť hodín.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko zároveň potvrdil, že pri útoku prišiel o život jeden civilista – 41-ročný muž. Zranenia utrpeli ďalšie tri osoby. The Guardian pripomína, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom stredajšom videoprejave apeloval na Teherán, aby sa nestaval na "temnú stranu dejín" tým, že dodáva drony Moskve, ktorá od februára 2022 vedie ofenzívu na Ukrajine. Teherán následne Zelenského obvinil z protiiránskej propagandy.

Zelenskyj po dronových útokoch na Kyjev ocenil sily protivzdušnej obrany

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu ocenil sily protivzdušnej obrany a záchranárske služby po tom, čo Kyjev počas noci odolal najväčšiemu dronovému útoku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Zelenskyj príslušníkom ukrajinských síl povedal že sa snažia zničiť nepriateľské rakety, lietadlá, vrtuľníky a drony. "Vždy, keď zostrelíte nepriateľské drony a rakety, zachránite životy. Ste hrdinovia!" uviedol a poďakoval sa tiež záchranárom. Ukrajinské vzdušné sily v príspevku na sociálnej sieti Telegram vyhlásili, že sa im podarilo zostreliť 52 z celkových 54 dronov Šáhid iránskej výroby. Dodali, že ruská armáda dronmi útočila najmä na vojenskú a kritickú infraštruktúru v Kyjeve a ďalších centrálnych regiónoch Ukrajiny.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko zároveň potvrdil, že pri útoku prišiel o život jeden civilista – 41-ročný muž a jedna žena utrpela zranenia. Denník The Guardian píše, že Zelenskyj žiada ukrajinský parlament, aby schválil sankcie voči Iránu v súvislosti s jeho dodávkami dronov a vojenského vybavenia Rusku. Tieto sankčné opatrenia by mali trvať 50 rokov a znamenali by úplný zákaz obchodovania s Iránom, investícií a transferu technológií, uviedol denník The Kyiv Independent. Kedy by mali poslanci o sankciách voči Teheránu hlasovať, stanovené nebolo.

Ukrajina uvalila sankcie na 220 zbrojárskych spoločností napojených na Rusko

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu 27. apríla oznámil sankcie proti 220 zväčša zbrojárskym spoločnostiam a 51 jednotlivcom, ktorí sú spájaní s ruskými "podnikmi slúžiacimi vojne". Informoval o tom vo večernom videoprenose z Kyjeva. Podľa Zelenského nie všetky z týchto spoločností pôsobia v Rusku. Cieľom sankcií je na nich vyvinúť medzinárodný tlak. Prezident sa zároveň poďakoval Nemecku, Fínsku, Kanade a Islandu za nové dodávky zbraní pre Ukrajinu. Ako dodal, ich podpora pomôže posilniť ukrajinskú protivzdušnú obranu a celkovú obranyschopnosť Ukrajiny. Ďalej sa poďakoval aj Japonsku, ktoré tento týždeň uvalilo na Rusko ďalšie sankcie.

Putin nariadil posilniť bezpečnosť na hraniciach Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v nedeľu posilniť bezpečnosť na hraniciach Ruskej federácie s cieľom zaistiť "rýchly" pohyb ruskej armády a civilistov do ukrajinských oblastí, ktoré sú momentálne pod kontrolou Moskvy. K tomuto rozhodnutiu prišlo v čase, keď na území Ruska hlásia čoraz častejšie útoky.  "Je nevyhnutné zabezpečiť rýchly pohyb vojenských i civilných vozidiel a nákladu, vrátane potravín a humanitárneho stavebného materiálu zasielaného novým subjektom (Ruskej) federácie," uviedol Putin v príspevku Kremľa na platforme Telegram. Išlo o správu určenú pre pohraničnú stráž, spadajúcu pod ruskú Federálnu bezpečnostnú službu (FSB), pri príležitosti sviatku pohraničníkov. Putin dodal, že ich úlohou je "spoľahlivo kryť" línie v blízkosti bojovej zóny.

Rusko vlani v septembri nezákonne anektovalo Luhanskú, Doneckú, Záporožskú a Chersonskú oblasť. Ruské sily tieto regióny však ovládajú len čiastočne.
Reuters pripomína, že v posledných týždňoch dochádza k zvýšeniu počtu útokov v Rusku, a to najmä s použitím dronov v pohraničných oblastiach. Pribúdajú ale i útoky cielené smerom hlbšie na územie Ruskej federácie, akým bol napríklad i sobotňajší útok na ropovod severozápadne od Moskvy. V sobotu ruskí predstavitelia informovali o troch zranených osobách počas ukrajinského ostreľovania Belgorodskej oblasti. Tento región je - rovnako ako Kurská oblasť - najčastejším cieľom útokov, ktoré poškodili tamojšiu elektrickú, železničnú a vojenskú infraštruktúru. Hoci Kyjev takmer nikdy verejne nepriznáva zodpovednosť za útoky vo vnútri Ruska či na Ruskom kontrolovaných územiach Ukrajiny, uviedol, že ničenie infraštruktúry je prípravou na plánovanú pozemnú protiofenzívu.

Ukrajina: Počet obetí útoku na kliniku v Dnipre sa zvýšil na štyri

Počet obetí raketového útoku na zdravotnícke zariadenie v ukrajinskom meste Dnipro sa zvýšil na štyri. Ukrajinské úrady pôvodne hlásili dvoch mŕtvych, no neskôr v troskách našli časti tiel ďalších dvoch osôb. K útoku došlo v noci na piatok. Medzi obeťami sú lekár, zamestnanec kliniky i pracovník blízkej veterinárnej ambulancie. Rodinám obetí vyjadril sústrasť aj gubernátor Dnipropetrovskej oblasti Serhij Lysak. "Agresor nemôže očakávať, že mu tieto hrozné zločiny odpustíme," dodal Lysak. Pri útoku utrpelo zranenia aj ďalších 30 ľudí vrátane dvoch detí, chlapcov vo veku tri a šesť rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy