Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V kabíne havarovaného prezidentského špeciálu bol aj veliteľ vzdušných síl
Zdielať na

V kabíne havarovaného prezidentského špeciálu bol aj veliteľ vzdušných síl

Zdroj: YOUTUBE

"V nahrávkach nie je žiadna veta, ktorá by naznačovala priamy tlak na posádku, napríklad 'Určite musíme pristáť'. Samozrejme, tlak sa dá vyvíjať už len samotnou prítomnosťou," uviedol poľský vyšetrovateľ...

Do kokpitu Tu-154 prišli krátko pred haváriou dve osoby nepatriace k posádke. Jednou z nich bol podľa Klicha veliteľ poľských vzdušných sil Andrzej Eugeniusz Blasik.

Generál Blasik vošiel do kabíny len niekoľko minút pred nehodou, pravdepodobne s cieľom oboznámiť sa s aktuálnou situáciou. Záznamy z čiernej skrinky však nepreukázali, že by vyvíjal priamy nátlak na pilotov, aby pristáli na smolenskom letisku aj napriek hustej hmle.

"V nahrávkach nie je žiadna veta, ktorá by naznačovala priamy tlak na posádku, napríklad 'Určite musíme pristáť'. Samozrejme, tlak sa dá vyvíjať už len samotnou prítomnosťou," uviedol Klich. Palubné záznamy v súčasnosti analyzujú psychológovia.

Lietadlo Tu-154 sa zrútilo 10. apríla v hustej hmle pri pokuse o pristátie. O život prišlo všetkých 96 ľudí na palube vrátane prezidenta Lecha Kaczynského. Prezidentská delegácia smerovala na spomienkovú slávnosť pri príležitosti 70. výročia masakry 22.000 poľských dôstojníkov sovietskou tajnou službou NKVD v Katynskom lese.

Príčiny havárie spoločne vyšetrujú ruskí a poľskí experti, vlastné vyšetrovanie zároveň vedie poľská vojenská prokuratúra.

Najčítanejšie správy