Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Rakúšania nás pozvali na výstup na veternú turbínu
Zdielať na

VIDEO: Rakúšania nás pozvali na výstup na veternú turbínu

VIEDEŇ / Obnoviteľné zdroje sú budúcnosť. V Rakúsku preto už 20 rokov rastú ako huby po daždi veterné turbíny, a to najmä v prihraničnej oblasti s Bratislavou. U nás to akosi nejde, pritom podmienky na to máme. Rakúšania nás preto pozvali, nech si jednu takú veternú elektráreň pozrieme aj zvnútra a najmä zhora a odkazujú nám, že sa to oplatí a nemáme sa čoho obávať. V každom prípade kolegov čakal preto výstup po množstve schodov na jednu turbínu z piatich na svete, kam môže pod dozorom aj niekto iný ako technický personál. Zapotil sa však najmä kolega kameraman.

​Veterná turbína má 60 metrov a 279 schodov. Jednoduchšie to mal redaktor s mikrofónom, ťažšie však kameraman. Osviežujúci bol potom najmä výhľad na okolie Burgenlandu a na ostatné turbíny. Lopatky alebo skôr lopatiská tejto majú priemer 60 metrov a zariadenie na jej vrchu ich smeruje podľa vetra.

Mozog zhora dal signál a list rotora sa začal po vetre otáčať. My sme boli na turbíne dôchodkyni, jej vnučka má už úplne iné parametre. "Medzičasom najnovšie elektrárne nemajú výšku 60, ale 130 metrov a priemer listov až 170 metrov, no a vyrobia približne o 70 percent viacej prúdu," vyjadril sa Michael Hanneschläger, Konateľ spoločnosti Energiepark Bruck/Leitha. Musí v danej oblasti, samozrejme, fúkať, čo v tejto fúka, a to pozná každý bratislavský cyklista. Miestni sú ale spokojní. 

"Jedna moderná veterná turbína zásobí 3 500 domácností elektrinou na jednej rok," komentoval Michael Hanneschläger. Už je len otázkou, prečo to na Slovensku nejde. Najčastejšou odpoveďou je dĺžka povoľovacích procesov. Momentálne máme u nás 15 veterných elektrární, z toho viaceré čakajú len na základné odklepnutie viac ako jeden rok. Podľa Jána Lacka, člena výkonného výboru, "je prakticky nemysliteľné, aby investori s takýmito projektami dokázali reálne plánovať ďalšie kroky povoľovania".

Momentálne je na stole aspoň iniciatíva ministerstiev hospodárstva a životného prostredia o oblastiach vhodných pre takéto elektrárne. "V takýchto lokalitách bude možné pomerne rýchlo realizovať povoľovacie procesy," povedal Ján Lacko. Rakúšania Slovákom v každom prípade odkazujú – nebojte sa,  oplatí sa to. "Pri bežnej domácnosti to môže byť úspora 100 až 200 eur ročne," hovorí Otto Auer, starosta obce Höflein. 60 metrov vysoký, dvadsaťtriročný veterný veterán by dokázal zásobiť elektrinou 1 500 domácností za rok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy