Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
447. deň na Ukrajine: Kyjevom otriasol silný útok zo vzduchu, mora a zeme
Zdielať na

447. deň na Ukrajine: Kyjevom otriasol silný útok zo vzduchu, mora a zeme

Zdroj: TASR

KYJEV / Kyjev čelil počas uplynulej noci v utorok, 16. mája, silnému leteckému útoku. Ruské sily vrhli na ukrajinskú metropolu kombináciu hypersonických Kinžalov, Iskanderov aj Kalibrov. Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Zalužnyj ráno informoval, že sa podarilo všetkých 18 striel zneškodniť. Pri ich dopade na zem ale došlo ku škodám na majetku. Zranili sa najmenej traja ľudia. Hoci Ukrajina čelí ruskej invázii, silnie tam boj s korupciou. Ten je jednou zo základných podmienok vstupu krajiny do Európskej únie. Úrady informovali o zadržaní šéfa najvyššieho súdu pri preberaní úplatku vo výške troch miliónov dolárov.

​Rusko podniklo v noci na Kyjev "výnimočný" letecký útok dronmi aj Kinžalmi

Na Kyjev v utorok, 16. mája, v skorých ranných hodinách Rusko podniklo intenzívny letecký útok a využilo pri tom kombináciu rakiet odpaľovaných zo vzduchu, mora a zeme. Útok bol "výnimočný svojou hustotou - maximálny počet útočiacich rakiet za najkratší čas", vyhlásil šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. Na ukrajinskú metropolu Moskva útočila už ôsmykrát tento mesiac. Ostreľovanie obnovila po niekoľkých týždňoch prestávky a pred očakávanou ukrajinskou protiofenzívou.

Letecké útoky nasledovali tiež po európskom turné ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, na ktorom mal stretnutia s kľúčovými vojnovými spojencami a tí mu prisľúbili ďalšiu vojenskú pomoc. "Podľa predbežných informácií bola drvivá väčšina nepriateľských cieľov vo vzdušnom priestore Kyjeva zistená a zničená," uviedol Popko. Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že Rusko vypálilo 18 rakiet rôznych druhov, vrátane dronov, riadených striel a balistických rakiet. Všetky boli zachytené a zostrelené, informoval hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat. Na Kyjev bolo vypálených zo stíhačiek MiG-31K šesť hypersonických balistických rakiet Kinžal, z lodí v Čiernom mori deväť riadených striel a zo zeme tri riadené strely S-400, napísal Ihnat na sociálnej sieti Telegram.

​Kyjev v noci zostrelil šesť ruských hypersonických striel

Ukrajina v utorok, 16. mája, oznámila, že zostrelila šesť ruských hypersonických striel typu Kinžal, ktoré boli vypálené počas nočných útokov. Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov to označil za neuveriteľný úspech. "Obrancovia našej oblohy v noci zostrelili šesť hypersonických striel Kinžal a 12 ďalších rakiet," napísal v angličtine na Twitteri. Ukrajinské letectvo v sobotu, 6. mája, oznámilo zostrelenie ruskej rakety Kinžal pomocou amerického obranného systému Patriot. Ruský prezident Vladimir Putin v minulosti tieto strely označil za súčasť nepremožiteľného arzenálu. Hypersonické strely sú strely dlhého doletu schopné letieť rýchlosťou najmenej päť Machov, čo je päťnásobok rýchlosti zvuku, vysvetľuje NYT. Mnohí experti tvrdili, že proti nim sú bežné systémy protivzdušnej obrany neúčinné.

Duma schválila odstúpenie od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, v utorok jednomyseľne schválila zákon o odstúpení Ruska od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE). Rusko plnenie tejto zmluvy pozastavilo už v roku 2015. Príslušný návrh zákona parlamentu predložil ruský prezident Vladimir Putin 10. mája. Zároveň podpísal výnos, ktorým vymenoval námestníka ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova za svojho zástupcu pri posudzovaní tejto iniciatívy v parlamente. Ten v utorok štátnej Dume povedal, že členské krajiny NATO znemožnili Rusku zostať signatárom zmluvy tým, že umožnili rozšírenie Aliancie do strednej a východnej Európy. Riabkov tiež uviedol, že zmluva je v rozpore s bezpečnostnými záujmami Ruska. Skompletizovanie procesu odstúpenia podľa jeho slov potrvá približne šesť mesiacov.

CFE bola podpísaná 19. novembra 1990 a platiť začala 9. novembra 1992. Býva označovaná za jednu z kľúčových dohôd v oblasti bezpečnosti v Európe od skončenia studenej vojny: obmedzuje rozmiestnenie tankov a vojsk v krajinách Severoatlantickej zmluvy a bývalej Varšavskej zmluvy vo východnej Európe a stanovuje opatrenia zamerané na "budovanie dôvery, transparentnosti a spolupráce medzi členskými štátmi".
Rusko ale v roku 2015 oznámilo, že sa prestáva zúčastňovať na zasadnutiach spoločnej komisie o konvenčných ozbrojených silách v Európe, pričom svoju účasť na zmluve CFE pozastavilo už v roku 2007.

Predsedu najvyššieho súdu zadržali pre podozrenia z korupcie

Predsedu ukrajinského najvyššieho súdu zadržali pre podozrenia z korupcie, oznámil v utorok prokurátor Špeciálnej protikorupčnej prokuratúry Ukrajiny (SAPO) Olexandr Omeľčenko. Prokurátor na tlačovom brífingu nepovedal meno sudcu, avšak uviedol, že zadržaný je šéf najvyššieho súdu Ukrajiny. Ten vedie Vsevolod Kňazev. Agentúra Reuters sa pokúsila získať od sudcu reakciu, avšak nepodarilo sa jej zastihnúť ho. Národný protikorupčný úrad Ukrajiny (NABU) a SAPO v pondelok oznámili, že na najvyššom súde "odhalili rozsiahlu korupciu" a zverejnili fotografiu zväzkov bankoviek rozložených na pohovke. Kňazeva vraj prichytili pri braní úplatku v hodnote 2,76 milióna eur. Malo ísť o plán na získane neoprávnených výhod prostredníctvom vedenia súdu a sudcov.

Úplatok vraj poskytol miliardár Kosťantyn Ževaho, pričom sprostredkovateľom bola istá advokátska kancelária. Ževaho sa tak snažil zaistiť si verdikt, ktorý by mu umožnil udržať si kontrolu nad akciami istej baníckej spoločnosti. Ževaho, ktorý v minulosti pôsobil ako poslanec ukrajinského parlamentu a je jedným z najbohatších Ukrajincov, sa v súčasnosti nachádza vo Francúzsku. Zadržali ho tam v decembri pre podozrenia z prania špinavých peňazí a spreneveru na Ukrajine. Úrady v Kyjeve sa teraz snažia o jeho vydanie. "Toto je najväčší prípad v histórii," povedal šéf NABU Semen Kryvonos v súvislosti s korupciou v ukrajinskej justícii. Štyridsaťtriročný Kňazev sa stal predsedom ukrajinského najvyššieho súdu v októbri 2021.

Ruské jednotky už nie sú schopné rozsiahlejšej ofenzívy

Ruské jednotky už nie sú schopné na Ukrajine podniknúť rozsiahlu ofenzívnu akciu a sú prevažne v defenzíve; Moskva je ale naďalej schopná zachovať súčasnú intenzitu raketových útokov, uviedla v pondelok ukrajinská armáda. Podľa hovorcu ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Andrija Jusova je Rusko "v defenzíve", pokiaľ ide o "celú frontovú líniu" a nemá zdroje na "opakovanie rozsiahlych ofenzívnych akcií". "Celý čas sa pripravujú na obranu, a toto je závažný faktor, ktorý ukrajinské velenie celkom určite berie do úvahy pri príprave deokupácie ukrajinských území," dodal. Ruské raketové útoky podľa neho zmenili svoj cieľ a ich intenzita sa znížila od minulej zimy, keď dochádzalo k masívnym útokom na energetickú infraštruktúru Ukrajiny. Rusi majú nedostatok niektorých typov rakiet, napríklad ako je Kalibr, uviedol Jusov. "Aktívne hľadajú spôsoby kompenzácie a zmeny nielen Šáhidov (dronov iránskej výroby). Hľadajú zbrane po celom svete. Zatiaľ neboli veľmi úspešní," podotkol.

Napriek tomu sú Rusi podľa Jusova "schopní zachovať intenzitu útokov" - aspoň zatiaľ, cituje CNN. Hovorca ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby odhaduje, že Moskva má stále rozsiahle zásoby rakiet typu S-300, ktoré sú schopné značnej deštrukcie. Tieto rakety boli navrhnuté ako protivzdušné zbrane, Rusi ich ale často používali v režime zem-zem, v ktorom nie sú veľmi presné, uvádza spravodajská stanica. Rusi podľa Jusova na severných hraniciach Ukrajiny čoraz častejšie využívajú "podvratné prieskumné skupiny", ktoré sa pokúšajú preskúmať pohraničné oblasti. Niektoré údajne strieľali na civilistov v severnej Černihivskej oblasti. Kyjev si bol vedomý aj "zdravotných problémov" bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, uviedol Jusov, dodal ale, že otázku nebude ďalej rozvádzať "z rôznych dôvodov". Lukašenko sa na verejnosti objavil v pondelok prvýkrát od 9. mája, keď bol na návšteve Moskvy. V nedeľu dokonca vynechal podujatia pri príležitosti Dňa vlajky, erbu a hymny Bieloruska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy