Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Len 16-ročná tínedžerka úspešne oboplávala svet
Zdielať na
Zahraničie

Len 16-ročná tínedžerka úspešne oboplávala svet

Zdroj: SITA/Jeremy Piper

Jessica Watsonová sa stala najmladším človekom v histórii, ktorej sa podaril podobný kúsok

"Takmer sedem mesiacov som nevidela živého človeka a zrazu sú ľudia všade. Tváre, toľko farieb, toľko hluku, toľko všetkého," boli prvé Watsonovej slová po dorazení do cieľa. V dave nadšených Jessiciných priaznivcov sa okrem iných nachádzali aj jej rodičia a austrálsky premiér Kevin Rudd.

Napriek tomu, že Watsonová sa stala de facto najmladším človekom, ktorému sa podaril podobný kúsok, oficiálne zostane stále zapísaná plavba 17-ročného Brit Mikea Perhama, ktorý v auguste 2009 úspešne dokončil 45 tisíc kilometrov dlhú plavbu za deväť mesiacov. Watsonovej rekord nebude oficiálne uznaný z toho dôvodu, že jachtárska športová asociácia po protestoch verejnosti jednoducho zrušila kategóriu jachtárov pod 18 rokov. Okrem toho viacerí plavbu Watsonovej spochybňujú a tvrdia, že sa nedostala príliš vysoko nad rovník na to, aby mohlo ísť o plavbu okolo sveta. To však Watsonovej tím popiera a tvrdí, že dievča ani nemusí spĺňať žiadne predpisy jachtárskej asociácie, keďže tá jej plavbu aj tak nebude evidovať.

Watsonová sa vydala na plavbu okolo sveta 18. októbra 2009. Najskôr si to zamierila k Novému Zélandu, Fidži a Samoe, potom tesne z juhu oboplávala Afriku aj Ameriku. Jej pokusu predchádzali vášnivé celospoločenské diskusie o tom, či je taká mladá osoba, navyše ženského pohlavia, schopná absolvovať podobnú náročnú cestu, a či nie je krajne nezodpovedné, že ju na ňu rodičia pustia. Nakoniec však Jessica Austrálčanov presvedčila tým, že hoci sa bude plaviť sama, pre prípad ohrozenia bude mať stále k dispozícii asistenčný tím.

Zdielať na

Najčítanejšie správy