Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
441. deň na Ukrajine: Macron, Zelensky a Biden si uctili pamiatku novinára Soldina
Zdielať na

441. deň na Ukrajine: Macron, Zelensky a Biden si uctili pamiatku novinára Soldina

KYJEV / Macron, Kyjev a Biely dom si uctili novinára AFP Soldina zabitého na Ukrajine. Ukrajinská armáda zostrelila ruskú raketu pomocou amerického systému protivzdušnej obrany Patriot. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, tak ako nedávno jeho vládny kolega minister obrany, varoval pred príliš veľkými očakávaniami od jarnej ofenzívy ukrajinskej armády. Gubernátor pohraničnej Kurskej oblasti v Rusku Roman Starovojt uviedol, že ruské vzdušné sily zostrelili nepriateľský dron. Ruskí vojaci bránia zamestnancom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) evakuovať sa spoločne s ich rodinami z neďalekého mesta Enerhodar.

Macron, Kyjev a Biely dom si uctili novinára AFP Soldina zabitého na Ukrajine

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok ocenil "odvahu" videoreportéra tlačovej agentúry AFP Armana Soldina, ktorého zabila raketová paľba na východe Ukrajiny. Informovala o tom samotná AFP. "Od prvých hodín konfliktu bol na fronte, aby s odvahou zbieral fakty. Aby nás informoval," napísal Macron na Twitteri. Dodal, že zdieľa "bolesť jeho príbuzných a všetkých jeho kolegov". Ukrajina tiež vyjadrila "úprimnú sústrasť" po smrti novinára francúzskej agentúry AFP Soldina, ktorého zabili blízko mesta Bachmut. "Vyjadrujeme úprimnú sústrasť jeho rodine a spolupracovníkom," napísalo ukrajinské ministerstvo obrany v tvíte a dodalo: "Venoval svoj život informovaniu sveta o pravde." Biely dom takisto vzdal v utorok Soldinovi poctu a uviedol, že svet je "dlžníkom" novinárov, ktorí prišli o život pri informovaní o konflikte. "Žurnalistika je základom slobodnej spoločnosti," napísala vo vyhlásení tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jeanová-Pierrová. "Svet je dlžníkom Armana a desiatich ďalších novinárov a pracovníkov médií, ktorí prišli o život, keď objasňovali hrôzy ruskej invázie," uviedla.

Pentagón: Ukrajina zostrelila ruskú raketu americkým systémom Patriot

Ukrajinská armáda zostrelila ruskú raketu pomocou amerického systému protivzdušnej obrany Patriot, oznámil v utorok hovorca ministerstva obrany USA brigádny generál Pat Ryder. TASR prevzala správu z portálu spravodajskej televízie CNN. "Môžem potvrdiť, že zostrelili ruskú raketu s použitím systému protivzdušnej obrany Patriot," uviedol hovorca Pentagónu Ryder. "Ako viete, tento systém je súčasťou širšej škály protivzdušnej obrany, ktorú Spojené štáty a medzinárodné spoločenstvo poskytli Ukrajine," doplnil. Ryder povedal, že USA a ich partneri budú pokračovať "v urýchlenom dopĺňaní prostriedkov pozemnej protivzdušnej obrany a munície, aby pomohli Ukrajine ovládnuť svoju oblohu a chrániť svojich občanov pred Ruskom".

Kuleba varuje pred priveľkými očakávaniami ohľadne protiofenzívy a žiada zbrane

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, tak ako nedávno jeho vládny kolega minister obrany, varoval pred príliš veľkými očakávaniami od jarnej ofenzívy ukrajinskej armády. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra DPA. "Nepokladajte túto protiofenzívu za poslednú, pretože my nevieme, čo z nej vzíde," povedal Kuleba pre stredajšie vydanie nemeckého denníka Bild.

Rusko: V Kurskej oblasti bol zostrelený nepriateľský dron

Gubernátor pohraničnej Kurskej oblasti v Rusku Roman Starovojt uviedol, že ruské vzdušné sily zostrelili nepriateľský dron. Dodal, že padajúce trosky dronu poškodili plynovod a jednu z budov. Starovojt to v stredu napísal v aplikácii Telegram. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. "Trosky (dronu) dopadli do dediny Tolmačevo. Nikto neutrpel zranenia," vyhlásil Starovojt. Agentúra Reuters upozorňuje, že sa jej toto tvrdenie zatiaľ nepodarilo nezávisle overiť.

Ruskí vojaci bránia evakuácii pracovníkov záporožskej elektrárne, tvrdí Ukrajina 

Ruskí vojaci bránia zamestnancom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) evakuovať sa spoločne s ich rodinami z neďalekého mesta Enerhodar, ktoré leží na frontovej línii. V stredu to oznámila ukrajinská armáda, píše stanica CNN. "V Enerhodare zorganizovali ruskí okupanti tzv. 'evakuáciu' pre rodinných príslušníkov pracovníkov ZAES - avšak samotní zamestnanci elektrárne mesto opustiť nesmú," uviedol vo vyhlásení generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. 

Poľská komisia pre štandardizáciu zahraničných názvov rozhnevala Kremeľ. Tento týždeň totiž vošlo do platnosti jej rozhodnutie, že ruská enkláva Kaliningrad, ležiaca pri hraniciach s Poľskom bude v poľštine po novom označovaná jej historickým názvom Krulewiec.

Pod týmto označením mesto v regióne existovalo celé stáročia. Až kým po skončení druhej svetovej vojny nepripadlo vtedajšiemu Sovietskemu zväzu. Kremeľ tento krok označil za nepriateľský a pohrozil, že Poliakom neprinesie nič dobrého.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy