Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V centre pre týrané ženy sú aj také, ktoré znásilňovali tehotné
Zdielať na

V centre pre týrané ženy sú aj také, ktoré znásilňovali tehotné

UKRAJINA / V blízkosti zbombardovaných miest na Ukrajine, ktoré predtým Rusi okupovali, zriadili centrum pre týrané ženy a obete ruských vojnových zločinov. Vojaci ich väznili a znásilňovali, niektoré boli v tom čase tehotné.

Na kardiologické centrum v Černihive zhodili 5 bômb. 57 ľudí na mieste zahynulo. Piloti lietali nízko a preto museli vidieť, že mieria aj na ľudí čakajúcich v rade pred lekárňou.

Tak, ako po ruských vojakoch zostávajú spustošené mestá a dediny, tak po nich zostávajú hlboké rany na dušiach mnohých žien. Pomoc hľadajú aj v centrách pre týrané ženy, ktorých lokalita je utajená. Na chladničke je pripnutý čiernobiely portrét ukrajinského prezidenta, ktorý sa stal spolu s ukrajinským národom synonymom nezlomnosti. Aj tieto ženy chceli byť nezlomné, silné, no ruskí vojaci udreli na ich najzraniteľnejšie miesta. "U nás sú ženy, ktoré sa stali obeťami ruských vojnových zločincov - boli znásilňované a väznené," povedala Natália, psychologička z Centra pre týrané ženy. 

​Jednu zo žien opakovane znásilňovali, hoci bola tehotná. Dieťa potratila, jej manžela zabili. V centre sú aj matky, ktorých deti vzali Rusi na prevýchovu a nevedeli, či ich ešte niekedy uvidia. Niektoré im vrátili. V Rusku však stále zostáva minimálne 20 tisíc odobratých detí. "Mám chlapčeka a dievčatko. Zobrali mi deti, byt aj auto a posadili ma do väzenia na Donbase," uviedla Larisa. Larisu následne odovzdali v rámci výmeny zajatcov spolu s vojačkami – 10 civilistov a 100 dievčat z armády. "Počas tej výmeny sme mali na hlavách vrecia a zviazané ruky. Hádzali nás z jedného auta do druhého," opísala momenty presunu Larisa. "Máme tu aj špeciálny tím, ktorí pracuje s ľuďmi s posttraumatickým syndrómom. Najviac im pomáha to, že sú pri nich ľudia, ktorí ich trápeniu rozumejú a vedia ich podržať," informovala psychologička Natália. 

Toto centrum finančne podporilo aj Slovensko. A Slováci pomáhajú na Ukrajine aj v ďalších oblastiach – naši medici tam vycvičili v priebehu jedného roka vyše 1 200 vojenských zdravotníkov, ktorí pôsobia na frontových líniách. "Viacero našich pracovníkov sú certifikovaní inštruktori systému Tactical Combat Causaulty Care, takže toto je niečo, k čomu Ukrajinci nemajú priamy prístup alebo nie v takom množstve ako by potrebovali," vysvetlil Oliver Valentovič z Akadémie urgentnej medicíny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy