Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
TV JOJ pomáha: Na Ukrajinu odišiel kamión plný lásky
Zdielať na

TV JOJ pomáha: Na Ukrajinu odišiel kamión plný lásky

BRATISLAVA/JASIŇA / Mlieko, múka, výživa, oblečenie, topánky, plienky či hygienické potreby - to je len časť vecí, ktoré zamestnanci TV JOJ i ďalší ľudia z celého Slovenska nazbierali a poslali kamiónom pre deti na Ukrajine. Určené boli vojnovým sirotám a mamičkám, ktoré so svojimi ratolesťami museli utiecť z vojnových oblastí do mesta Jasiňa na Zakarpatí. No napokon sa pomoc prerozdelila aj pre deti v Charkove.

​Keď prišla otázka z ukrajinskej Jasine, či im vieme pomôcť s vecami a jedlom pre vojnové siroty, zamestnanci televízie JOJ nezaváhali a krabice sa začali kopiť. "Nadácia J&T podporuje organizácie so zabezpečením humanitárnej pomoci na Ukrajine," povedala Miroslava Šemberová z nadácie J&T. "Kamión sa nám podarilo vybaviť do pár minút, lebo dobrí ľudia ešte stále existujú," uviedla Natália Konečná Báreková z nadácie TV JOJ. 

​Cestou na ukrajinské hranice, aj vďaka pomoci vodiča nášho kamiónu pribúdali ďalšie detské veci i pomôcky. Od kamarátov našich zamestnancov, mamičiek z Nitry, Trnavy i Bratislavy. A boli to niekedy plné dodávky, tak ako v prípade Patrika Kozmu z Veľkého Krtíša. "Rád viem, kde ide tá pomoc," povedal Patrik. 

A keďže sa mu páčila myšlienka kamióna plného lásky a on vyrezáva z dreva lupienkovou pílou, tak sme dostali na cestu aj talizman. Cesta kamióna naplneného láskou viedla z areálu našej televízie do Užhorodu. No náklad po preložení pokračoval do Jasine a napokon ešte ďalej, až do ťažko skúšaného mesta na východe Ukrajiny. Z vecí, ktoré sme priviezli na Ukrajinu, sme niekoľké poslali aj do Charkova, kde ich takisto potrebujú deti. "Posielame do Charkova vlak so základnými potravinami, liekmi a hygienickými potrebami. Pred niekoľkými dňami sme poslali 4 vagóny do Kyjeva. Máme tam svojich ľudí a tí to potom rozvezú tam, kde je to určené," povedala Serhii Frint z charitatívneho fondu pomoci "MY SME Z UKRAJINY". 

​Do Užhorodu sme priniesli aj lieky, ktoré zubári potrebujú pri operáciách detí, napríklad pri trhaní zúbkov. Časť z nich zaobstarala televízia JOJ, s ďalšími nám pomohol profesor Vladimír Krčméry. A aj táto mini zásielka pani Oksanu dojala. "Vďaka Vám pomôžeme asi 40 deťom, ktoré majú akútne bolesti. Keďže závod na výrobu takýchto liekov Rusi zbombardovali, nemáme ich kde zohnať," uviedla pracovníčka zubnej kliniky v Užhorode Oksana Kričun. 

Do Jasine dorazila pomoc od televízie joj v pondelok. Časť vecí putovala rovno na detské oddelenie tamojšej nemocnice. Ďalšie rozdelili dobrovoľníci medzi deti siroty a mamičky s ratolesťami, ktoré na Zakarpatie ušli z vojnových zón. "Muži týchto žien bojujú. Oni tu ostali s deťmi samé. Ďakujeme slovenským priateľom za humanitárnu pomoc pre pre nich i deti-siroty," povedal Vladislav Meľnyk z charitatívneho fondu pomoci "MY SME Z UKRAJINY". 

Jedno je isté, žiadna pomoc nie je malá. Sami sme videli, že čo sa do skladu humanitárnej pomoci prinieslo, to sa hneď poslalo ďalej. "Najväčší deficit máme v liekoch, tak pre vojakov ako aj civilné obyvateľstvo. A veľmi potrebujeme aj základné potraviny, ktoré sa čoraz ťažšie zháňajú," povedala Serhii. A tak už teraz rozmýšľame ako k prvému kamiónu pridať ďalšie. "Nech sa pridajú ďalší, lebo to bude potrebné," povedal riaditeľ TV JOJ Marcel Grega. 

Charitatívny fond pomoci "MY SME Z UKRAJINY" vyjadril televízii JOJ vďaku videom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy